torstai 1. elokuuta 2013

Kuka lukee Avaruusmagasiini-blogia?

Nyt kun Avaruusmagasiini-blogini on ollut verkossa luettavan hieman yli puolivuotta ja lukukertojen määrä ylittänyt 10 000 rajan, on mielenkiintoista katsella hieman tilastoja. Tietystikään en pysty selvittämään yksittäisen vierailijan lukemisia, mutta blogi-palvelin kirjaa joitakin yleisempiä tietoja sivuilla vierailleista.

Kun sivut ovat suomenkielisiä, on luonnollista että myös Suomessa olevat lukijat ovat suurimpana ryhmänä hieman yli 80 % osuudella. Yllättävää (ainakin omasta mielestäni) on, että toiseksi suurin lukijaryhmä asustaa Yhdysvalloissa. Heidän osuutensa kokonaislukijamäärästä on peräti yli 11 %. Kolmantena tulevat Venäjä (n. 3 %), Saksa (n. 1,5 %), Alankomaat (n. 0,5 %), Britannia (n. 0,34 %) ja vasta seitsemännellä sijalla Ruotsi (n. 0,25 %).

Millä sitten lukijat sivuja katselevat? Chrome-selaimen käyttäjät ovat tällä hetkellä suurin käyttäjäryhmä. Heidän osuutensa on 32 %. Hyvänä kakkosena tulevat Firefox (n. 28 %), mutta tilanne ja sijoitus vaihtelevat kuukausittain. Internet Explorerin käyttäjien määrä on jo selvästi pienempi ja selain yltää 16 % käyttäjistä. Sen kanssa kilpailee Safari (n. 11 %) ja sen jälkeen vain muutamien prosenttien osuuksilla erilaisten mobiililaitteiden selaimet.

Blogi-järjestelmä antaa tietoja myös lukijoiden käyttöjärjestelmistä.  Suurin osuus on Windowsilla, noin 74 %. Tämän jälkeen tulee pitkä rako ja toisena on MacIntosh 7 %:lla. Näitä seuraa sitten Android (n. 6 %), IPad (n. 4 %), Linux (n. 2 %), IPhone (n. 2 %), muut Unixit (< 1 %), Symbian/3 (< 1 %), Meego (< 1 %) ja Nokia (< 1 %).

Lukijoita on kiinnostanut eniten keväällä nähty kuunpimennystä käsitellyt artikkeli. Sitä on luettu liki kaksituhatta kertaa. Toisena tulee superkuu-artikkeli ja melkein yhtä paljon mielenkiintoa herätti komeetan havaitsemisesta kertova artikkeli. Molempia on luettu noin 250 kertaa.

Jonkin verran palautetta olen artikkeleistani saanut. Toivoisin, että lukijat antaisivat hieman runsaammin palautetta ja ehkä kertoisivat omia kokemuksiaan käsiteltävän olevista aiheista. Ehkä kirjautuminen ja omalla nimellään esiintyminen vähentää palautteen määrää, mutta tämä on ainoa keino trolliviestien ja asiattomuuksien estämisessä.


Ehkäpä palaan tähän aiheeseen puolen vuoden kuluttua.