keskiviikko 9. joulukuuta 2015

TMT-teleskoopille takaisku

Hankekuva tulevasta TMT-teleksoopista.

Kuva TMT International Observatory.
Havaijin korkeus oikeus on antanut päätöksen, jonka mukaan valtio on menetellyt virheellisesti antaessaan rakennusluvan kolmenkymmenen metrin teleskoopille Maunakealla. Rakennuslupa oli annettu vuonna 2011 ennen kuin hanketta vastustanee alkuperäiskansan edustajia oli kuultu. Korkein oikeus edellyttää, että kuuleminen pidetään ennen uuden rakennusluvan hakemista.

Havaijin alkuperäiskansat ovat vastustaneet hanketta, sillä heidän mielestään Maunakea on pyhää maata. Protestoidessaan rakennushanketta vastaan alkuperäiskansojen aktivistit ovat sulkenee vuorelle vievän tien viime huhtikuussa.


Kolmekymmenmetrinen teleskooppi (TMT) on Havaijin yliopiston johtama kansainvälinen hanke rakentaa noin miljardin dollarin arvoinen ja halkaisijaltaan 30 metrinen teleskooppi Maunakealle.  Teleskoopin aukkosuhde tulee olemaan f1 ja pääpeili koostuu 495 halkaisijaltaan 1,45 metrin mosaiikkipeileistä. Kaukoputken kuvakentän laajuus tulee olemaan 20 kaariminuuttia. Teleskoopin ensivalojen suunniteltiin olevan vuonna 2018, mutta korkeimman oikeuden päätös parmasti lykkää teleskoopin valmistumista ehkä vuosilla.