lauantai 16. heinäkuuta 2016

Kosmologiapalkinto gravitaatioaaltojen havaitsijoille

Gravitaatioaaltojen havaitut avaruudenvärähtelyt. Kuva Caltech/MIT/LIGO Lab
Guber säätiön kosmologiapalkinto on luovutettu kolmelle gravitaatioaaltojen löytäjälle ja heidän tutkimusryhmälleen. Palkinnon saajat ovat Ronald Drever, Kip Thorne ja Rainer Weiss. Palkinto luovutettiin heinäkuun 12. Päivänä 21. Kansainvälisessä suhteellisuusteoria ja gravitaatio konferenssissa (21st International Conference on General Relativity and Gravitation) Columbia yliopistossa New Yorkissa.

Palkinto koostui kunniakirjan ja kultamitalin lisäksi 500 000 dollarin rahasummasta, joka jaetaan kolmen palkinnon saajan kesken. ”Tutkijoista ja insinööreistä koostuvan työryhmän monen vuoden kova työ huipentui todella tärkeään löytöön. Tämän havainnon myötä, he eivät ole vain vahvistaneet Einsteinin gravitaatioteoriaa, van myös avanneet uuden alan havaitsevaan tähtitieteeseen”, sanoin Gruber säätiön Kosmologia palkinnon valintalautakunnan puheenjohtaja Robert Kennincutt.

Garvitaatioaaltoja havaittiin ensimmäisen kerran viime syyskuussa tehdyissä havainnoissa Laser Interferometer Gravitational‐Wave Observatory (LIGO) laitteistoilla Hanfordissa (Washington) ja 

Livingstonessa (Luisiana). Löydöstä on kerrottu tämän blogin artikkelissa

ja toisesta löydöstä artikkelissa


Ronald Drever. Kuva IAU.

Kip Thorne. Kuva IAU.

Rainer Weiss. Kuva IAU.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti