keskiviikko 31. elokuuta 2016

Aikaisemmin tuntematon asteroidi huispasi läheltä ohi

Created by Gizmodo using NASA JPL’s Small body
database observor.
Aikaisemmin tuntematon asteroidi 2016 QA2 ohitti maapallon vain noin 100 000 km etäisyydeltä elokuun 28 päivänä kello 4.24 Suomen aikaa. Etäisyys vastasi vain ¼ Kuun etäisyydestä. Asteroidi havaittiin ensimmäisen kerran elokuun 27 päivänä ja lähimmillään se oli vain noin vuorokauden kuluttua löytämisestään.

Tutkijat arvelevat asteroidin kooksi noin 16×42 metriä, joten mahdollisen törmäyksen sattuessa se olisi saanut aikaan merkittävää tuhoa useiden satojen neliökilometrien alueella törmäyspaikassaan. Tuhovaikutusten määrä ja laati riippuvat törmäävän kappaleen ominaisuuksista, joten tarkaa arviota ilman törmäävän kappaleen ominaisuuksien tuntemusta ei voida tehdä.

Nasa arvioi, että yli 90 % Maata lähestyvistä[1] asteroideista (NEO), joiden koko on enemmän kuin 1 km tunnetaan. Asia on paljon huonommin asteroidien joiden koko on yli 160 m osalta, sillä niistä tunnetaan arviolta noin 30 % ja vain alle 1 prosentti asteroideista joiden koko on vähintään 30 metriä. Näitä pienempien asteroidien tai meteoroidien määrää ei osata edes arvioida.

Huomautukset

[1] NEOiksi määritellään ne steroidit jotka tulevat radallaan lähemmäksi Aurinkoa kuin 1,3 au etäisyydelle. Toinen ryhmä, NEA, ovat Maan lähelle tulevia asteroideja joiden etäisyys on alle 1,3 au. 


Kolmas ryhmä, PHA ovat asteroideja, joiden lähietäisyys maapallon kanssa on alle 0,05 au eli noin 7,5 miljoonan kilometrin (noin 20× Kuun etäisyys) ja jotka muodostavat mahdollisesti törmäysvaaran maapallon kanssa. Pienempiä kuin 150 metrin halkaisijaltaan olevia kappaleita ei kuitenkaan lasketa PHAksi, sillä niiden aiheuttama tuhovaikutus on paikallista tai enintään maanosaan vaikuttavaa. Tällä hetkellä tunnetaan 1726 PHAksi luokiteltua asteroidia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti