keskiviikko 30. marraskuuta 2016

TGO lähetti ensimmäiset kuvat

Kuva otettiin 22. marraskuuta. Kuvassa näkyvä kraatteri on
Da Vinci ja sen halkaisija on 1,4 km. Alkupoeräisen kuvan
erotuskyky on 7,2 metriä/pikseli.
Kuva ESA/Roscosmos/ExoMars/CaSSIS/UniBE.
Euroopan avaruusjärjestön (ESA) ja venäläisen Roscomoksen yhteishanke ExomArs-ohjelmaan kuuluva Trace Gasa Orbiter (TGO) –luotain on lähettänyt ensimmäiset kuvat Marsin pinnasta. Kuvat otettiin 230–310 km korkeudelta ja tulevat olemaan harvinaisia. TGOn rataa muutetaan ensivuoden aikana noin 400 km korkeudella olevaksi ympyräradaksi, joten nyt vastaanotettu kuvat ovat erotuskyvyltään parhaimpia mitä luotain voi tulevaisuudessakaan välittää.

Marraskuun lopulla luotaimen neljää instrumenttia testattiin ja tehtiin tärkeitä kalibrointimittauksia. Luotaimen tehtävä on määrittää harvinaisten kaasujen, kuten metaani, vesihöyry, typpioksidi ja asetyleeni, pitoisuuksia Matsin ilmakehässä. Näiden yhteen laskettu osuus Marsin Ilmakehässä on alle 1 %. Metaani näistä kaasuista on ehkä mielenkiintoisin, sillä sitä voi syntyä joko geologisissa prosesseissa (vulkaanisessa toiminnassa) tai sitten se on biologista alkuperää. Marsin tapauksessa varmasti osa metaanista on peräisin vulkaaneista, mutta onko siellä biologista toimintaa, on vielä arvoitus?

Pieni alue, nimeltään Noctis Labyrinthus, on kuvankäsittelyss saanut 3D
käsittelyn. Alkuperäisten kuvien erotuskyky on hieman alle 20 m/pikseli.
Kuva ESA/Roscosmos/ExoMars/CaSSIS/UniBE.
Ilmakehän kemiaa havainnoiva laitteisto keskittyi tekemään havaintoja hiilidioksidista. Kaasu on Marsin ilmakehän runsain komponentti. Nadir and Occultaiton for Mars Discovery laitteisto puodestaan mittaa vesihöyryn määrää Marsin ilmakehässä. Ensimmäiset mittaustulokset osoittavat laitteiston toimivan erinomaisesti.

Yksi varmasti mielenkiintoisimmista laitteisto on neutroni-ilmaisin FREND. Se mittaa Marsin pinnalta tulevaa neutronivuota. Vuo syntyy kun kosmisen säteilyn hiukkaset iskeytyvät pintamateriaaliin, jonka seurauksena Marsista avaruuteen poistuu neutroneja. Erityisesti vesi ja jää lähettävät neutroneja tietyillä nopeusalueilla, jolloin ne ovat helposti tunnistettavissa. Näin ollen luotaimen neutronivuoilmaisin kertoo Marsin pinnan ylimmissä kerroksissa olevan veden ja jään sijainnin. Tehtävä kuitenkin tarvitsee aikaa, sillä dataa kertyy hitaasti ennen kuin se on tilastollisesti merkitsevää (arkikielessä luotettavaa).

Suuren yleisön kannalta ehkä mielenkiintoisinta on nähdä Colour and Stereo Surface Imaging System (CaSSIS) nimisen laitteiston tuottamat kuvat. Kuvia otettiin 22. marraskuuta tapahtuneen radan lähimmän pisteen ohituksen aikana 235 km korkeudelta ja niiden yksityiskohdat ovat jopa niin tarkkoja kuin 60 m/pikseli.


Alla ESAn julkaisema video aiheesta





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti