maanantai 29. lokakuuta 2018

Kirjauutuus: Zoomataan universumiin


Caleb Schart

Zoomataan universumiin
Kuvitus Ron Miller
Suomennos Suvi Syrjä
Nidottu 224 sivua
Ursa ry 2018
ISBN978-952-5985-59-7

Maailmankaikkeuden ja ihmisen mittakaavat ovat räikeässä ristiriidassa keskenään. Ihmisen on vaikea ymmärtää kuin pitkät etäisyydet maailmankaikkeudessa ovat tai kuinka pieniä kaikkein pienimmät asiat ovat! Kirjan kirjoittajan mukaan ihminen on omassa mittakaavassaan maailmankaikkeuden kaikkein pienimmän ja kaikkein suurimman puolivälissä.

Maailmankaikkeuden halkaisija on kirjoittajien mukaan 1027 metriä ja lyhin mitta on 10-35 metriä. Näin ollen näiden kahden ääripään väliin mahtuu 62 dekadia. Nämä dekadit muodostavat kirjan rungon maailmankaikkeuden koosta Plankin etäisyyteen, jokainen dekadi on oma tarinansa.

Kirjan tarina alkaa koko maailmankaikkeuden mittakaavasta matka jatkuu viisi dekadia kerallaan kohti pienuutta. Matkalla käsitellään maailmankaikkeuden rakenteet, galaksi, tähdet oma aurinkokuntamme ja samalla myös eksot. Matka jatkuu ihmisen mittakaavan kohteiden esittelyyn ja sitten syöksytään hurjaa vauhtia aina vain pienempien yksityiskohtien kuvailuun. Lopulta kohdataan atomit ja alkeishiukkaset. Matka päättyy Plankin mittayksikköön. Matkan ohessa tutustutaan moniin mielenkiintoisiin kohteisiin.

Kirjan eriomaisena puolena on näyttävä ja hyvin havainnollinen kuvitus. Se on niin loistelias, että teksti jää helposti kuvituksen varjoon. Toisaalta, kun teksti on luettu, kirja toimii erinomaisena kuvakirjana, jonka pariin voi palata aina uudestaan.
Kari A. Kuure

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti