keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Nasa liittyi ESAn pimeän aineen ja energian etsintään

Euclid-avaruuskaukoputki taiteilijan silmin. Kuva ESA.

Nasa liittyi tammikuussa Euroopan avaruusjärjestön (ESA) pimeän aineen ja energian etsintäsuunnitelmaan. Avaruuskaukoputki Euclid laukaistaan avaruuteen vuonna 2020 ja sen tehtävänä on kartoittaa galaksiavaruuden rakennetta, muotoa ja etäisyyksiä. Sen kohteena tulee arvion mukaan olemaan yli kaksi miljardia galaksia, jotka kattavat noin kolmasosan kaikista näkemistämme galakseista. Kaukaisimpien galaksien valo on lähtenyt noin kahdeksan miljardin valovuoden etäisyydeltä.

Galaksiavaruuden mahdollisimman tarkan kartoituksen tarkoituksena on etsiä ja tutkia pimeää ainetta ja pimeää energiaa. Pimeä aine koostuu eksoottisista hiukkasista, jotka eivät säteile valoa. Se on paljastettavissa vain gravitaation vaikutuksesta tavallisen, näkyvän aineen kanssa. Pimeä energian puolestaan ajatellaan aiheuttavan nykyisin havaittavissa olevan maailmakaikkeuden kiihtyvän laajenemisen.

Yhdessä pimeä aine ja energia vastaavat maailmankaikkeuden massa-energiataseesta noin 95 %, kun taas meille tutumpi, näkyvä ja valoa säteilevä aine vastaa lopusta. Pimeän energian todellista luonnetta ei vielä tunneta. Maailmankaikkeuden kiihtyvä laajeneminen havaittiin vuonna 1998 ja se toi Nobel-palkinnon löytäjillensä vuonna 2011. 

Euclid varustetaan 1,2 m kaukoputkella ja tarvittavilla havaintoinstrumenteilla. Nasa varustaa kaikkiaan 20 ilmaisinta, jotka toimivat infrapunaisen valon aallonpituusalueella. Nasa on myös nimennyt 40 tutkijaa osallistumaan Euclid-yhteistyöhön. Eurooppalaisia on projektissa yli tuhat tutkijaa kolmestatoista Euroopan maasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti