perjantai 19. toukokuuta 2017

Antropogeeninen muutos Van Allenin vyöhykkeissä

Van Allenin vyöt muodostuvat kahdesta tai kolmesta kerroksesta.
Useimmat satelliitit joutuvat lentämään ainakin osan
kierroksesta maapallon ympäri säteilyvöiden alaosassa.
Kuva NASA.
Avaruusajan alussa 1950-luvulla[1] James Van Allen johti tutkimusryhmää, joka havaitsi maapallo ympäröivät säteilyvyöt. Niitä ryhdyttiin kutsumaan Van Allenin vöiksi. Vyöhykkeillä on runsaasti sähkövarattuja hiukkasia: elektroneja ja protoneja. Tästä syystä vyöhykkeet ovat hyvin vaativia paikkoja esimerkiksi satelliiteille ja jopa miehitetyille avaruuslennoille. Miehitetyt avaruuslennot Kuuhun kulkivat kuitenkin vöiden läpi hyvin nopeasti, joten miehistön saama säteilyannos ei kohonnut kovinkaan suureksi.

Van Allenin vyöhykkeet sijaitsevat kahdessa kerroksessa: ensimmäinen yli 100 MeV protoneista koostuva ulottuu 640–9600 km välille ja toinen, yli 40 keV elektroneista koostuva 13500–58000 km välille.

Ulomman Van Allenin vyön tiheys kuitenkin vähenee nopeasti ja siihen pääsee tunkeutumaan aurinkotuulen hiukkasia (protoneja, heliumatomiytimiä ja happi-ioneja). Näiden kahden vyön lisäksi ajoittain esiintyy kolmaskin vyöhyke ensimmäisen vyön ja Maan välissä ja se koostuu elektroneista[3], joka kuitenkin yleensä katoaa hyvin nopeasti.

Van Allenin vöiden uusimmassa tutkimuksessa[2] paljastui jotakin aikaisemmin tuntematonta. Tutkimuksen mukaan maapallolla ihmiskunnan käytössä olevat VLF-radioaallot[4] työntävä sisintä Van Allenin vyötä ulommaksi. VLF-radiotaajuuksien vaikutus näyttää ulottuvan Van Allenin vyöhön aina 2,8 maapallon säteen etäisyyteen. MIT tutkija Jan Fosterin mukaan voi olla mahdollista, että emme ole koskaan havainneet Van Allenin vyötä perustilassaan, sillä VLF-taajuudet otettiin käyttöön jo paljon ennen kuin vyöhykkeet löydettiin.

VLF-taajuisia radioaaltoja juurikaan synny luonnollisesti, joten ilmiö on ihmisen aiheuttama (antropogeeninen). Avaruustekniikan kannalta ilmiö voidaan tulkita myönteiseksi asiaksi, sillä säteilyvyöhykkeiden siirtyminen ulommaksi maapallosta vähentää satelliittien vaurioitumista pitkällä aikavälillä.

Huomautukset

[1] Löytö tehtiin vuonna 1958 Explorer 1 ja Explorer 3-sateliiteilla ja jatkotutkimukset tehtiin Explorer 4 ja Pioneer 3-sateliiteilla. Van Allenin vyöt ulottuvat maantieteellisesti noin 65 leveyspiireille.

[2]  Tutkijat T. I. Gombosi (University of Michigan),  D. N. Baker (University of Colorado), A. Balogh (Imperial College), P. J. Erickson (MIT Haystack Observatory),  J. D. Huba (Naval Research Laboratory), L. J. Lanzerotti  (New Jersey Institute of Technology  ja Alcatel Lucent Bell Laboratories) arXiv:1611.03390v3.

Tutkimus on hyvin laaja ihmisen vaikutuksista lähiavaruuteen ja ilmakehän yläosaan, pelkästään raportti käsittää 59 sivua ilman viittauksia ja havaittu VLF-radiotaajuuksien vaikutus vain osa koko tutkimuksesta ja sen tuloksista. Muita tutkimuksen aiheita olivat: Korkealla ilmakehässä tehtävät ydinräjäytykset, keinotekoinen säteilyvyö, Elektromagneettinen pulssi, Satelliittien vauriot (säteilyvyössä), Avaruusromu, Kemialliset päästöt ja HF kuumennus.

[3] Yleensä kolmas, relativistista (lähes valonnopeudella kulkevista) elektroneista koostuva vyöhyke syntyy voimakkaiden aurinkomyrskyjen seurauksena siinä vaiheessa kun myrsky aiheuttaa maapallon magneettikenttään voimakkaan magneettisen myrskyn.

[4] Lyhenne VLF tulee sanoista Very Low Frequency eli erittäin pitkäaaltoinen radiosäteily, jonka taajuusalue on 3 – 30 kHz vastaten 100 – 10 000 m aallonpituuksia. Näin pitkiä radioaaltoja käytetään monissa erityistarkoituksissa kuten sukellusveneiden ja maa-asemien väliseen kommunikointiin. Maailmalla on yli 30 VLF-signaalia lähettävää radioasemaa.


Vuoret tai vuoristot eivät estä näin pitkäaaltoisen radioaaltojen etenemistä, sillä ne heijastuvat ilmakehässä noin 60 km korkeudessa olevasta ionisoituneesta kerroksesta (D-kerros). Näin ollen taajuusalue on erittäin käyttökelpoinen moniin teknisiin tarkoituksiin, joissa signaalinopeus voi olla alhainen. Puhetta VLF-taajuuksilla ei yleensä lähetetä (jos se on edes mahdollista).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti