sunnuntai 24. elokuuta 2014

Suuri meteorikraatteri Arizonassa



Astronautti Alexander Gers'in
Kansainväliseltä avaruusasemalta
ottama kuva Arizonan meteorikraatterista.
Kuva ESA/NASA.
Yhdysvaltain Arizonassa lähellä Winslow-kaupunkia sijaitsee suuri meteorikraatteri. Kraatteri tunnetaan myös nimellä Barringerin meteorikraatteri lähinnä siitä syystä, että kaivosinsinööri Daniel Barringer kuvitteli löytävänsä kraatterista valtaisan määrän rautaa vuonna 1902. 

Kraatteri varmistui meteoroidin aiheuttamaksi vasta 1940-luvulla, muta Barringer oli vakuuttunut sen kosmisesta alkuperästä ja ajatteli meteoriitin olevan hautautuneena kraatteriin. Hänen kuvitelmansa eivät toteutuneet, mutta nykyisellään kraatteri on hieno matkailunähtävyys.

Kraatterin halkaisija on noin 1186 m ja syvyys noin 180 m. Muodoltaan kraatteri on hyvin mielenkiintoinen; se on kulmistaan pyöristynyt neliö. Tavallisestihan kraatterit ovat enemmän tai vähemmän pyöreitä, jotkut jopa hieman neliötä muistuttavia. Barringerin kraatteri on kuitenkin aivan omaa luokkaansa.

Tampereen Ursan jäsen Pekka Rautajoki kertoo vierailustaan kraatterilla ja muissakin Yhdysvaltain ”tähtitieteellisissä” kohteissa uusimmassa Radiantti-lehdessä. Lehti on vapaasti luettavissa osoitteessa radiantti.blogspot.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti