perjantai 15. syyskuuta 2017

Cassini syöksyy Saturnukseen

Havainnekuva Cassiniluotaimesta Saturnusta kiertävällä
radalla. Kuva NASA.
NASAn pitkäaikainen Saturnus-luotain Cassini on tullut tehtävänsä päätökseen. Se on tehnyt monia uusia havaintoja mutta nyt sen käytettävissä oleva ajoaine on loppunut ja NASAn tutkijat ovat ohjanneet sen Saturnuksen ilmakehään vievälle radalle. Syöksy ilmakehään tapahtuu suurella 31 km/s nopeudella, joten luotain ei saavuta kovin syviä kerroksia Saturnuksen ilmakehässä ennen tuhoutumistaan.

Luotaimen ohjaamiseen käytettävän ajoaineen viimeiset rippeet käytetään luotaimen pääantennin pitämiseen Maahan suunnattuna mahdollisimman pitkään. Aluksi ohjainraketit toimivat vain 10 % teholla mutta tehoa joudutaan lisäämään sitä mukaa mitä syvemmälle Saturnuksen ilmakehää luotain etenee. Lopulta saavutetaan 100 % teho ja sen jälkeen ilman vastus kääntää luotain kääntyy ja radioyhteys katkeaa.

Cassinin reitti tuhoutumiseen päätyvälla radalla Saturnuksen
ilmakehässä. Kuva NASA.
NASA odottaa radioyhteyden katkeavan luotaimeen kello 14.55 Suomen aikaa, korkeuden arvioidaan olevan silloin noin 1500 km pilvipeitteen yläpuolella. Tämän jälkeen, noin 30 sekunnin kuluttua,  luotain hajoaa isompiin osiin ja hajoaminen jatkuu kunnes kaikki osat ovat höyrystyneet ilman vastuksen aiheuttaman kuumuuden vaikutuksesta.

Saturnus on 83 valominuutin etäisyydellä Maasta. Tämä tarkoittaa sitä, että radiosignaalien kulku kestää tämän ajan ja maapallolla kuullan luotaimen lähettämää signaalia vielä sen tuhoutumisen jälkeenkin. Signaali katoaa lopullisesti 83 minuutin kuluttua.

Syöksy Saturnukseen tapahtuu suunnilleen keskipäivällä paikallista aikaa ja suunnilleen noin 10 astetta pohjoiseen ekvaattorilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti