maanantai 11. helmikuuta 2019

Nasan LRO kuvasi Kiinan Chang’e 4 -luotaimen


Nasan Lunar Reconnaissance Orbiter, lyhyemmin LRO, on valokuvannut Kiinan Kuuhun laskeutuneen Chang’e 4-luotaimen juuri sieltä missä sen Kiina on ilmoittanut olevan. Kuvassa luotain näkyy kahden pikselin kokoisena, joten yksityiskohtia eikä pientä kulkijaa (Yutu 2) pysty erottamaan.

Chang'e 4 on pieni valkoinen piste nuolenkärkien välissä. 
Kuva NASA/GSFC/Arizona State University.



Chang’e 4-luotain laskeutui Von Karman-kraatteriin tammikuun 3. päivän aamuna Suomen aikaa. Kiinan ilmoituksen mukaan luotain on toiminut hyvin ja se on lähettänyt lukuisia kuvia ja mittausdataa Maahan.

Nasan LRO-luotain otti kuvat tammikuun 30. päivänä hyvin etäältä, sillä sen kulkureitti ei ylittänyt laskeutuneen luotaimen sijaintia. Etäisyyttä kuvanottohetkellä oli noin 330 km. Lisää kuvia on odotettavissa siinä vaiheessa, kun LROn rata vie suoraan kuuluotaimen sijainnin yli.

LRO on aikaisemmin kuvannut Kiinan Chang’e 3 luotainta kuunpinnalta. Samoin LRO on ottanut hyvin selkeitä kuvia Apollo-ohjelman laskeutumispaikoilta. Näissä kuvissa näkyy edelleen astronauttien jalanjäljet, laskeutumisosat ja tutkimuslaitteet, jotka jätettiin Kuuhun viitisenkymmentä vuotta sitten. Osa näistä, laserpeilit, ovat edelleen käytössä ja niitä käytetään hyvin usein Kuun etäisyyden määrittämiseen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti