torstai 23. heinäkuuta 2020

Kiina laukaisi oman marsluotaimen


Kiinan marsluotain lähetetiin tänään kello 7.41 Suomen aikaa kohti naapuriplaneettaamme. Tianwen-1 -luotaimen odotetaan saapuvan perille Marsiin helmikuussa. Asetuttuaan Marsin kiertoradalle ja saavutettuaan oikean [3], luotaimesta irrotetaan laskeutumisluotain[1]. Tähän odotetaan kuluvan aikaa noin kaksi kuukautta.

Kiinan marsluotaimet kokoonpanossa. Kuva Wkimedia Commons.

Kiinan Pitkämarssi 5 on uusin kantoraketti ja ensimmäistä kertaa käytössä[2]. Sen kantokyky on noin 5 tonnia. Lähtö tapahtui Wenchang (Xichang) avaruuskeskuksesta Hainan maakunnasta. Noin 36 minuuttia laukaisusta marsluotain ohjattiin Marsiin vievälle radalle.

Laskeutumisluotaimen, marskulkijan tehtävä on enemmän kuin puolet Kiinan tieteellisistä tavoitteista. Kiertoradalle jäävä osa tekee myös havaintoja Marsissa. Orbiter-osassa on kaikkiaan kuusi havaintoinstrumenttia: Keskiresoluution kamera (MRC), Korkean resoluution kamera (HCR), Mars magnetometri (MM), Mars Minaraalispektrometri (MMS), Pintatutka (OSR) ja Marsin ioni ja neutraalien hiukkasten analysaattori (MINPA).

Orbiter-osan tutkimuslaitevalikoimasta päätellen kiinalaiset pyrkivät valokuvaamaan Marsia mahdollisimman tarkasti ja myös kartoittamaan Marsin geologiaa ja myös he etsivät vesijäätä. Nämä tutkimukset palvelevat pitkälti tulevia marslentoja ja mahdollisia laskeutujia ja näytteiden noutajia. Pitkällä aikavälillä nämä tutkimukset varmasti palvelevat myös miehitettyjä lentoja Marsin. Myös ioni ja neutraalien hiukkasten määrät ja niiden energiat ovat sellaista dataa, jota voidaan hyödyntää myöhemmissä projekteissa.

Huomautukset

[1] Laskeutumisluotaimen tehtävästä on kerrottu artikkelissa Kiinalainen luotain on myös lähdössä kohti Marsia.

[2] Pitkämarssi-sarjan kantoraketteja Kiina on käyttänyt jo pitkään ja nyt tehty laukaisu oli sarjan kolmassadas neljäskymmenes. Pitkämarssi-5:llä on aikaisemmin tehty vain kolme testilaukaisua.

[3] Kiertorata on polaarirata, eli se kulkee Marsin napojen kautta. Radan koko on 265 km × 12 000 km, eli se on hyvin soikea.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti