maanantai 14. helmikuuta 2022

JWST:n peilien suuntaus aloitettu

James Webb avaruusteleskoopin yksittäisten peilielementtien suuntaus on aloitettu helmikuun 2 päivänä. Suuntaus tehdään siten, että teleskooppi on suunnattu kohti kirkasta HD 84406 -tähteä, jolloin jokainen peilielementti tuottaa siitä oman kuvan. Apupeilin avulla kuvat ohjataan Near Infrared Camera (NIRCam) -instrumenttiin, joka on JWST:n pääkamera. Kamerassa yksittäisten peilielementtien tuottamat kuvat ovat eri kohdissa (koska peilielementtien suuntaukset poikkeavat toisistaan) ja kuvakentässä näkyy 18 tähden kuvaa.

Tähden HD 84406 kahdeksantoista kuvaa. Kuvaan on merkitty peilien tunnukset ja myöskin kuvat, jotka ovat tuleet sivusiivissä olevista peilielementeistä. Kuva NASA.

 
Jotta tutkijat voisivat varmistua, että JWST:n suuntaus olisi kohdallaan, NIRCam varustettiin erityisellä linssillä, joka tuotti kuvan kaikista peilielementeistä. Suuntaus osoittautui kuitenkin hyvin tarkaksi, sillä yksi peilielementeistä on kirkkaampi kuin muut. Se tarkoittaa sitä, että se peilielementti on oikeassa suunnassa kohti tähteä. Ja koska tämä peilielementti sijaitsee peilikentän sisimmällä kehällä, se osoittaa JWST suuntauksen olevan oikea. Suunniteltu suuntauksen etsintä alue oli suunnilleen täysikuun kokoinen (Ø 0,5°), mutta kohde tähti löytyi lähes välittömästi.

Peilielementtien suuntaus tehdään tähtikuvakentän perusteella. Peilielementtien takana on sähkömoottorit, jotka liikuttelevat peilit oikeaan suuntaansa ja tarvittaessa voivat myös muuttaa elementtien kaarevuutta (tarkennusta). Kaikkien peilielementtien suuntaamiseen on varattu aikaa parisen kuukautta. Säätämisen jälkeen lopputuloksessa kaikkien peilielementtien tuottamat kuvat ovat päällekkäin ja kuvakentässä näkyy vain yksi kirkas tähden kuva.

Pääpeilin lisäksi JWST:n kolme muuta havaintoinstrumenttia ei vielä ole saavuttaneet toimintalämpötilaansa. Ne jäähtyvät hiljalleen ja ensimmäisten tieteelliset havainnot näillä laitteilla tehtäneen kesäkuussa.

Kirkas peilielementti osoittaa suoraan suuntaustähteen. Kuva NASA.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti