tiistai 29. lokakuuta 2024

Komeetta haihtui ”taivaan tuuliin”

C/2024 S1 (ATLAS) oli komeetta, jonka ATLAS-HKO havaitsi Havaijilta 27. syyskuuta 2024. Komeetta olisi ohittanut perihelin 28. lokakuuta 2024 noin 0,008 au:n (1,2 miljoonan kilometrin) etäisyydellä Aurinkokunnan barysentristä (massakeskipisteestä). Viimeisin havainto siitä tehtiin SOHO/LASCO C2 -kameralla 28.10.2024 kello 7.00 UTC aikaa. Komeetta kirjaimellisesti haihtui ”taivaan tuuliin”. Ennen katoamistaan komeetalla oli samanlainen rata kuin Kreutzin auringonhipojilla[1], jotka syntyivät suuren komeetan pirstoutuessa ehkä noin 1 000 – 2 000 vuotta sitten.

C/2024 S1 11. lokakuuta 2024. Huomaa ytimen pitkänomainen muoto, joka voi olla merkki pirstoutumisesta. Kuva Wikimedia Commons.
 

Komeetta löydettiin ATLAS-tutkimuksen aikana Havaijin Haleakalassa sijaitsevalla 0,5 metrin teleskoopilla. Tuolloin komeetan näennäiseksi magnitudiksi arvioitiin mv=15,3, ja sen koman halkaisija oli noin 30 kaarisekuntia. Myöhempien havaintojen mukaan koman halkaisija oli kolme kaariminuuttia ja pyrstö noin 2,5 kaariminuutin mittainen. Komeetalla oli väriltään vihertävä, joka johtui luultavasti kaksiatomisesta hiilestä. Komeetan näennäisen kirkkauden arvioitin olevan noin mv=11,5 joka kirkkaus pysytteli lähes muuttumattomana koko seuraavan viikon.

Lokakuun 8. päivänä havaittiin, että komeetta oli pitkänomainen ja että siltä puuttui tiivistynyt koma. Kirkkaushavainnot osoittivat sen olevan himmeämpi kuin 3. lokakuuta. Himmeneminen arveltiin olevan seurausta komeettaytimen hajoamisesta. 


 Komeetta C/2024 S1 ATLAS lähestymässä periheliään. Komeetta on ympyröity. Kuva SOHO/LASCO C3.

 Myöhemmät havainnot 15. lokakuuta alkaen osoittivat kuitenkin hyvin tiivistyneen koman ja komeetta kirkastui kaksi kirkkausluokkaa 15. ja 16. lokakuuta välisenä aikana. 19. lokakuuta koman halkaisijan arvioitiin olevan 2,4 kaariminuuttia, kun taas pyrstö oli noin 24 kaariminuutin pituinen. Lokakuun 20. päivänä komeetan näennäisen kirkkaus oli mv= 8,2, mutta seuraavana päivänä sen ilmoitettiin himmenneen mv=10:een. Haavaintojen mukaan koman ja pyrstön koot pienenivät, mikä osoitti, että toinen purkaus oli tapahtunut.

Lokakuun 23. päivänä koman halkaisijaksi mitattiin yksi kaariminuutti, sen kirkkaus oli mv=10,8 ja pyrstön pituus 17 kaariminuuttia.

Vain muutama tunti ennen perihelin saavuttamista komeetta haihtui kahdessa tunnissa, mikä näkyi SOHO LASCO C2:n kuvissa 28. lokakuuta kello 07.00 UTC.

Spekulaatiot perihelin aikaisesta kirkkaudesta olivat luokkaa mv= –5 — –7.  Kirkkaudeltaan se olisi siis ollut moninkertainen Venuksen kirkkauteen verrattuna. Jos komeetta olisi selvinnyt perihelin ohituksesta ja sen kirkkaus olisi säilynyt, niin se olisi näkynyt ennen auringonnousua eteläiseltä pallonpuoliskolta suhteellisen hyvin.

Toiseksi viimeinen kuva LASCO C2 kamerasta. Viimeisessä kuvassa komeetta oli erittäin himmeä. Kuva SOHO/LASCO C2.


 Lisätietoja

[1] Auringonhipojia on havaittu jo satojen vuosien ajan. Nämä ovat komeettoja, joiden periheli on hyvin lähellä Aurinkoa. Perihelin läheisyydessä komeettojen kirkkaus kasvaa ja usein ne pirstoutuvat pienempiin kappaleisiin, monet niistä eivät kuitenklaan ole selvinneet periheliohituksesta ja kadonneet.

1890-luvulla Heinrich Kreutz tutki siihen asti havaittuja komeettoja ja totesi, että osa niistä oli auringonhipojia ja osa ei. Hän havaitsi myös, että ne komeetat, jotka todella olivat auringonhipojia, noudattivat kaikki samanlaisia kieroratoja, eli ne olivat kaikki yhden hajonneen komeetan sirpaleita. On todennäköistä, että alkuperäinen oli hyvin iso komeetta ja sen fragmentit ovat hajonneet toistuvasti, kun ne kiersivät Aurinkoa noin 800 vuoden välein. Hänen työnsä kunniaksi tämä komeettaryhmä nimettiin Kreutzin auringonhipojiksi. Myöhemmin on tunnistettu myös muita auringonhipojien ryhmiä, mutta Kreutzinrymän komeettojen lukumäärä on suurin.

[2] SOHO/LASCO C2 ja C3 kameroilla on havaittu yli 5 000 komeettaa, joista hyvin suuri joukko on ollut auringonhipojia. Kaikki kameroissa näkyvät komeetat eivät kuitenkaan ole auringonhipojia kuten esimerkiksi komeetta C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). Se vain sattui olemaan samalla suunnalla kuin Aurinko Maasta katsottuna. Todellisuudessa tämä komeetta oli Merkuriuksen ja Venuksen ratojen välissä näkyessään LASCO C3 -kamerassa.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti