maanantai 15. kesäkuuta 2015

51 Pegasi b:stä heijastusspektri

Kuva: ESO, IAU and Sky & Telescope
Portugalais-sveitsiläis-ranskalainen tutkijaryhmä on onnistunut havaitsemaan eksoplaneetta 51 Pegasi b:n heijastaman valon spektrin. Saavutus on ainutlaatuinen sillä, kyseessä on ensimmäinen kerta kun tämä on ollut mahdollista.

Sattumaa tai ei, 51 Pegasi b on myös ensimmäinen eksoplaneetta, joka koskaan on havaittu kiertävän tavallista tähteä. Planeetta löydettiin vuonna 1995. Se sijaitsee noin 50 valovuoden etäisyydellä aurinkokunnastamme ja sijaitsee Pegasus-tähdistössä.

Eksoplaneettojen spektrejä on aikaisemmin onnistuttu havaitsemaan niissä tapauksissa, joissa planeetta kulkee tähden editse (ylikulku) meidän havaintosuunnasta katsottuna, tai eksoplaneetta on joutunut tähden taakse. Suoraa mittausta eksoplaneetasta heijastuneesta valosta ei aikaisemmin ole onnistuttu tekemään.

Eksoplaneetan ilmakehästä heijastuva tähden valo on niin heikkoa, että aikaisemmin käytettävissä olleet menetelmät eivät ole riittäneet spektrin havaitsemiseen.  Euroopan eteläinen observatorio (ESO) on kuitenkin kehittänyt HARPS instrumentin, jonka herkkyys ja spektrin erotuskyky mahdollistaa tarvittavat planeetasta heijastuneen valon havainnot. Tutkimusryhmä [2] käytti tätä laitetta havaitsemiseen yhdessä ESOn 3,6 m teleskooppia La Sillan (Chile) observatoriossa.


Huomautukset

[1] High Accuracy Radial velocity Planet Searcher 


[2] Tutkimusryhmän vetäjänä oli Jorge Martins (Instituto de Astrofísica e Ciências do Espaço (IA) ja  Universidade do Porto, Portugali). Tutkimusryhmään kuului muita tutkijoita samasta yliopistosta ja ranskalaisista ja sveitsiläisistä yliopistoista ja tutkimuslaitoksista. Tutkimus julkaistiin Astronomy & Astrophysics  -lehdessä huhtikuun 22. päivänä 2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti