maanantai 22. kesäkuuta 2015

Saturnuksella kahdeksas rengas

Marylandin yliopistossa työskentelevä tohtori Douglas P. Hamilton tutkimusryhmineen on onnistunut havaitsemaan Saturnukselta kahdeksannen renkaan. Rengas on nimetty Phoebe-renkaaksi ja se sijaitsee 100–275 Saturnuksen säteen etäisyydellä. Renkaalla on leveyttä siis noin 16 miljoona kilometriä. Valtavasta koostaan huolimatta rengasta ei ole mahdollista nähdä näkyvässä valossa, vaan ainoastaan infrapunaisella aalllonpituudella.

Tarkemmat havainnot Spitzer avaruuskaukoputkella ja Nasan Wide-field Infrared Surveyt Explorer (WISE) satelliitilla varmensivat renkaan olemassa olon ja että se on kokonainen rengas. Suurin osa renkaasta koostuu hiukkasista, joiden koko on vain muutamia millimetrin kymmenesosia. Vain noin 10 % renkaan materiaalista on isompia kuin 20 cm halkaisijaltaan.


Renkaiden alkuperä on hämärän peitossa. Aluksi tutkijat arvelivat sen koostuvan Phoebe-kuun mukanaan tuomasta pölystä ja jääkiteistä sen tultua kaapatuksi Saturnuksen kiertoradalle. Tutkijat pitävät kuitenkin todennäköisempänä renkaan aiheuttajana pientä ja tästä syystä vielä tunnistamatonta kuuta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti