tiistai 19. tammikuuta 2016

Havaintovinkki: komeetta C/2013 US10 (Catalina)

Komeetta Catalina on kuvattu 6. Joulukuuta 2015 La Cañada
observatoriossa Espanjassa.
Kuva Juan Lacrus/Wikimedia Commons.
Komeetta C/2013 US10 löydettiin 31 lokakuuta 2013 eteläiseltä tähtitaivaalta. Sen arvioidaan olevan Oortin pilven komeetta ja ensimmäistä kertaa aurinkokunnan sisäosissa.

Komeetan periheli oli 15. marraskuuta ja pohjoiselle tähtitaivaalle se siirtyi 18. joulukuuta viime vuonna. Maapalloa lähinnä se oli 17. tammikuuta, jolloin etäisyyttä oli 0,72 au (noin 108 miljoonaa km).

Komeetan kirkkauden kehitys on ollut maltillista ja paljain silmin se tuli näkyväksi viime lokakuussa (kirkkaus ylitti 6m rajan). Tällä hetkellä se on Ison karhun tähdistössä ja suhteellisen helposti havaittavissa ainakin kiikareilla. Komeetan kirkkaus on ennusteen mukaan noin 5,2m luokkaa ja havainnot ovat osoittaneen sen tosikirkkauden olevan aika lähellä ennakoitua, ehkä aavistuksen verran vähemmän.

Komeetta siirtyy Isosta karhusta ensin Lohikäärmeeseen (20.1.) ja sitten Kirahviin (26.1.). Tammikuun loppupuolella sen kirkkaus vähenee himmeämmäksi kuin 6m, joten sen jälkeen komeetan paikka täytyy katsoa etsintäkartasta. Valokuvattavissa se on koko kevään ajan niin kauan kuin pimeitä öitä riittää, eli Tampereen seudulla huhtikuun jälkimmäiselle puoliskolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti