maanantai 8. helmikuuta 2016

Pieni asteroidi ohittaa maapallon maaliskuussa

Asteroidi 2013 TX68 ratalaskelmat osoittavat ohituksen.
Kuva Nasa(JPL.
Pienten asteroidien maapallon ohitukset ovat arkipäiväisiä tapahtumia. Useimmissa tapauksissa emme edes koskaan saa tietää ohituksesta, sillä pienehköt kivet jäävät usein huomaamatta. Onneksi ilmakehämme on sen verran tiheä, että useimmat pienet maapalloon törmäävät kappaleet pirstoutuvat ilmakehän yläosassa ja maanpinnalle päätyy vain hieman isompia tai usein hyvin pieniä murusia. Vaikka ne tipahtavat ilmakehän läpi vapaan putoamisliikkeen antamalla vauhdilla, niiden aiheuttamat vauriot ovat hyvin vähäisiä.

Muutaman kerran vuodessa saamme uutisia hieman isommasta kappaleesta, joka tulee ohittamaan maapallon suhteellisen läheltä. Nyt tällainen uutinen on tavoittanut meidät, sillä asteroiditunnuksen 2013 TX68 saanut kappale ohittaa maapallon vain 17 700 km etäisyydeltä. Ohitus tapahtuu maaliskuun 5. päivänä ja ohittavalla kappaleella on kokoa noin 30 metriä. 


Maapallon läheisyydessä on tuhansia asteroideja, joilla on
tulevaisuudessa pieni mahdollisuus törmätä maapalloon.
Kuva Nasa/JPL.
Ohitusetäisyydessä on hieman epävarmuutta, sillä havaintoa asteroidista on suhteellisen vähän. Se havaittiin ensikerran lokakuussa 2013.

Kaksi vuotta sitten tapahtuneen ohituksen etäisyys oli noin 2 miljoonaa kilometriä.

Maaliskuun jälkeen seuraava lähiohitus tapahtuu syyskuun 28. päivä 2017. Tämän ohituksen tarkkaa etäisyyttä ei voi vielä laskea, sillä maapallon ohitukset muuttavat hieman ohittajan rataa. Törmäyksen todennäköisyys on kuitenkin vähäinen, sillä sen lasketaan tällä hetkellä olevan 1: 250 miljoonaan.

Tulevina vuosina asteroidi ohittaa maapallon hyvin läheltä vuosina 2047 ja 2097 ja näille tapahtumille törmäys mahdollisuus on vieläkin pienempi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti