sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Demo-1:n laukaisu onnistui


SpaceX-yhtiön Demo-1 laukaisu onnistui suunnitelmien mukaisesti. Seuraava kriittinen vaihe on tänään, kun Crew Dragon -alus telakoituu Kanasianväliseen avaruusasemaan kello 13.05 Suomen aikaa. Telakoituminen tapahtuu uuteen Kansainvälisen avaruusaseman telakointimoduuliin, jota käytetään jatkossa kaikkien Commercial-ohjelman lentojen telakointiporttina.


SpaceX-yhtiön Crew Dragon -alus telkoituu Kansainväliseen avaruusasemaan ensimmäisen kerran sunnuntaina 3.3.2019. Kuva NASA.


Telakoitusmisoperaattio ei ole aivan tavanomainen, sillä sen aikana testataan Crew Dragon -aluksen ohjattavuutta ja automaattisten laitteiden toimintaa. Telakointi-moodi otetaan käyttöön, kun Crew Dragon on lähestynyt avaruusasemaa 4 kilometrin etäisyyteen. Lähestymistä jatketaan, kunnes etäisyyttä on vain 1,6 km, jonka jälkeen palataan takaisin 4 kilometrin etäisyyteen. Vasta tämä operaation onnistumisen jälkeen telakointi viedään loppuun.

Telakoitumisen jälkeen, noin kello 15.30 aikaan aluksen ja ISSn luukut avataan ja miehistöjen tervetuloa-seremonia pidetään kello 17.45. Tosin tähän seremoniaan osallistuu vain avaruusaseman miehistö, sillä Crew Dragon -aluksen miehistönä on Ripley-niminen testinukke.

Todellisten miehitettyjen lentojen aikana telakointia voidaan ylläpitää jopa 210 vuorokautta.  Demo-1 -alus on kuitenkin telakoituneena avaruusasemaan vain perjantaihin asti. Laskeutumisen pitäisi tapahtua kello 14.30 Suomen aikaa. Laskeutumisen loppuvaihe tapahtuu Apollo-ohjelman tapaan laskuvarjojen varassa ja laskeutumispaikkana on Floridan rannikon merialue.

Boeing-yhtiön Skyliner -alus telakoitumassa avaruusasemaan. Kuva NASA.

Jos telakointi ja laskeutuminen onnistuvat, seuraava lento Demo-2 ensi heinäkuussa onkin sitten miehitetty. Silloin aluksen miehistönä ovat NASAn astronautit Bob Behnken ja Dough Hurley.

NASAn Commercial Crew Program -ohjelmaan osallistuu kaksi avaruusaluksia ja laukaisujärjestelmiä kehittelevää yhtiötä: Boeing ja SpaceX. Molemmilla yhtiöillä on oma kantoraketti, joka kykenee viemään miehitetyn aluksen Kansainväliselle avaruusasemalle. Ennen kuin alukset otetaan varsinaiseen käyttöön, niille tehdään kaksi kahden astronautin lentoa onnistuneesti. Näillä lennoilla testataan ja arvioidaan järjestelmien kaikinpuolista toimintavarmuutta ja lentojen teknistä onnistumista.

Tänään telakointia voi seurata NASA-TV lähetyksessä alkaen kello 10.30 Suomen aikaa ja jatkuen noin kello 18 asti. NASA-TV on osoitteessa https://www.nasa.gov/nasalive .




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti