maanantai 18. marraskuuta 2019

Pitkät avaruuslennot ovat riski astronauteille


Yhdysvalloissa julkaistun tutkimuksen[1] mukaan, pitkäaikainen oleskelu painottomuudessa voi olla merkittävä riski astronauttien terveydelle. Jo aikaisemmin tunnettuja terveysvaikutuksia ovat tietysti luuntiheyden aleneminen kymmeniä prosentteja, nesteiden kertyminen päänalueelle ja suoliston bakteerikannassa tapahtuvat muutokset. Nyt tehdyn tutkimuksen mukaan terveyttä uhkaa myös muutokset verenkiertojärjestelmässä ja mahdolliset tukokset.

Miehitetyt lennot Marsiin voidaan unohtaa, jos avaruuden ja painottomuuden aiheuttamia terveysongelmia ei saada
estettyä. Kuva Wikipedia Commons.


Merkittävimmät ja vaarallisimmat muutokset todettiin kaulassa kulkevassa valtimossa, josta aivot saavat verensä. Astronauteilla yhdelletoista kehittyi pysähtynyt tai jopa taaksepäin tapahtuva virtaus valtimossa Kansainvälisellä avaruusasemalla vietetyn viidenkymmenen vuorokauden kuluessa. Lisäksi yhdelle heistä kehittyi tromboosi, eli tukkeuma kaulalaskimoon. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tukkeuma todettiin.

Tulokset ovat merkittäviä, kun ajatellaan pitkiä avaruuslentoja, esimerkkinä lentoja Marsiin. Lento Marsiin kestää yhteen suuntaan vähintään kuusi kuukautta, joten sinä aikana muiden terveyttä uhkaavien tekijöiden lisäksi (esim. säteily) verenkiertojärjestelmän romahtaminen on mahdollinen ja jopa todennäköinen ainakin osalle miehistöstä. Jos sopivaa ennalta ehkäisevää menetelmää ei löydetä, miehitetyt lennot Marsiin voidaan käytännössä unohtaa ja hoitaa Marsin tutkimus vain robotein.

Huomautukset

[1] Karina Marshall-Goebel, PhD; Steven S. Laurie, PhD; Irina V. Alferova, MD, PhD; et al: Assessment of Jugular Venous Blood Flow Stasis and Thrombosis During Spaceflight. 13.11.2019 JAMA Netw Open https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2755307

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti