keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Nopeat radiopurskeet magnetareista


Huhtikuun 28. päivänä havaittiin voimakas ja erittäin lyhyt radiopurske (FRB200428) Linnunradasta vain noin 30 000 valovuoden etäisyydeltä. Samasta kohteesta havaittiin myös kirkas röntgenpurkaus. Kootun datan analyysi on vielä kesken mutta tutkijat uskovat, että magnetari[1] SGR 1935+2154 tuo ratkaisun vuodesta 2001 tutkijoita ihmetyttäneisiin nopeisiin radiopurskeisiin. Nopeita radiopurskeita[2], FRB, on havaittu tulevan kaukaisesta maailmankaikkeudesta ja vain harvat niistä ovat olleet toistuvia.

Radiopurske magnetarista SGR 1935+2154 on merkitty kaavioon, jossa y-akselilla on voimakkuus Janskeina ja x-akselilla havaitut taajuudet. Kuva Dr. Evan Ó Catháin.


Huhtikuun lopulla havaittu radiopurskeen lähde on todettu olleen neutronitähtien muoto, jossa tähdellä on erittäin voimakas magneettikenttä. Näitä tähtiä on kutsuttu magnetareiksi. Tutkijat olettavat radiopurskeiden syntyvän magnetarin magneettikentässä tapahtuvilla flarepurkauksilla. Flarepurkaukset olisivat seurausta tähden järistyksistä. Hypoteesi on varteen otettava, mutta se vaatii tuekseen vielä runsaasti havaintoja ja tutkimusta.

Nyt havaittu purske[3] oli niin voimakas, että jos sitä olisi havaittu kauempaa, tyypillisesti kaukaisesta avaruudesta, niin se vastaisi hyvin muita havaittuja radiopurskeita. SGR 1935+2154 sijaitsee kuitenkin niin lähellä meitä, että flarepurkauksen tuottama röntgensäteily oli myös havaittavissa. Röntgentaajuisen säteilyn havaitseminen kaukaisesta avaruudesta radiopurskeiden yhteydestä olisi erittäin vaikeaa tai jopa mahdotonta ja tiettävästi sitä ei ole koskaan tehty. 

Radiopurske magnetarista SGR 1935+2154 sijoittuu voimakkuudeltaan radiopurskeiden heikoimpiin, mutta sen läheisyys auttaa tutkijoita ymmärtämään myös voimakkaampia ja kaukaisessa avaruudessa tapahtuvia purskeita.

Huomautukset

[1] Magnetarin magneettikentän voimakkuuden arvioidaan olevan noin tuhatkertainen tavallisen neutronitähden magneettikentän voimakkuuteen verrattuna.

[2] Aihetta on myös käsitelty artikkelissa Tutkijat löysivät radiopurskeiden lähteen .

[3] Tutkimus on julkastu The Astronomers Telegram -verkkojulkaisussa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti