lauantai 25. huhtikuuta 2020

Meteoriitti on sittenkin tappanut miehen


Maapallon pinnalle päätyy avaruudesta NASAn arkistoihin perustuen arvion mukaan noin 17 meteoriitti vuorokaudessa. Määrä ei ole suuren suuri verrattuna maapallon koko pinta-alaan ja josta pinta-alasta noin 70 % on merialuetta. Näin ollen meteoriitin putoaminen asutulle alueelle on harvinaista ja todennäköisyys kiven osumisesta ihmiseen on todella pieni.

Tulipalloista voi pudota maahan asti pieniä kiviä. Niiden osuminen ihmisiin on äärimmäise epätodennäköistä. Kuva © Tampereen Ursa ry.


Harvinaista on päävoiton saaminen lotossakin, mutta sitäkin kuulemma tapahtuu. Näin myös on putoavien meteoriittien osumallekin, sillä tunnettu historia tietää kertoa muutamista tapauksista, joissa pudonnut meteoriitti olisi vahingoittanut ihmistä. Ehkä tunnetuin tapaus on vuodelta 1954, jolloin Ann Hodges'n talon katon läpäisi noin 5,5 kg meteoritti ja osui naista lantioon. Meteoriitti (H4 -luokan kondriitti) tunnetaan nykyisin Sylacaugan meteoriittina tapahtumapaikan lähistöllä sijaitsevan kaupungin mukaan.

Muutamista kuoleman tapauksista ja vahingoittumisista läheltä piti -tilanteista on kerrottu lehdistössä (6.2.2016 Intia, 1951 LaPaz, 1929 Jugoslavia ja 1908 Tunguska) mutta ovatko nämä tosia tapahtumia, niin siitä ei ole varmuutta. Ainakin tuore 2016 Intiassa meteoriitin aiheuttamaksi väittety räjähdys ei näyttäisi liittyvän mitenkään meteoriitteihin.

Vuodelta 2013 on muistissa Tseljabinskin kaupungin liepeille pudonnut pieni asteroidi. Maanpinnalta ja läheisestä järvestä on kerätty yli 650 kg kiveä. Maahansyöksy aiheutti voimakkaan paineaallon, joka rikkoi rakennutuksia ja ikkunoita. Rakennusten sortuminen ja ikkunoiden pirstoutuminen aiheutti ihmisille vammoja, mutta kenenkään ei tiedetä kuolleen tapahtumassa.

Turkkilaiset tutkijat O. Unsalan ja A. Bayatlı yhdessä yhdysvaltalaisen P. Jenniskens kanssa ovat löytäneet nyt kirjallisia raportteja Turkin valtion arkistosta, joiden mukaan meteoriitin osuma olisi aiheuttanut yhden miehen kuoleman ja toisen vammautumisen vuonna 1888 elokuun 22. päivänä. Raportteja oli kolme, joista yhden oli tehnyt Sulaymaniyah’in kuvernööri Ottomaanien valtakunnan 34. sulttaanille Abdul Hamid toiselle. Näin ollen tätä lähdettä tutkijat pitävä erittäin luotettavana.

Kirjalliset lähteet olivat laadittu ottomaanien käyttämällä turkin kielellä käyttäen turkin ja persian kirjaimistoa, jonka kääntäminen nykykielelle on ollut vaikeaa. Kääntäminen on nyt tehty paljon laajemmalle aineistolle, josta osa siis käsittelee tätä tapausta.

Tapahtumaselostuksen mukaan illalla kello 19.30 paikallisen ajan mukaan kirkas tulipallo oli nähty taivaalla. Sen jälkeen kylään oli satanut noin 10 minuutin ajan kiviä. Tällöin osa pudonneista kivistä oli osunut ulkona olleisiin ihmisiin, joista yksi oli siis kuollut ja toinen loukkaantunut (halvaantunut). Lisäksi vahinkoja oli aiheutunut sadolle ilmeisesti paineaallon vaikutuksesta. Sulaymaniyah’in kaupunki sijaitsee nykyisen Irakin alueella ja on tunnettu yliopistokaupunki.

Lisätietoja



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti