tiistai 27. huhtikuuta 2021

ESO:n La Sillassa sijaitseva uusi teleskooppi aloittaa asteroidikartoituksen

eso2107fi — Organisaatiotiedote

Osana maailmanlaajuista pyrkimystä Maan läheisten kohteiden kartoittamiseksi ja tunnistamiseksi Euroopan avaruusjärjestön Test-Bed Telescope 2 (TBT2) on nyt aloittanut toimintansa. TBT2 on ESO:n La Sillan observatoriossa Chilessä sijaitseva kokeilevan teknologian hanke. Pohjoisen pallonpuoliskon kumppaniteleskoopin rinnalla toimiva TBT2 havaitsee asteroideja, jotka voivat aiheuttaa törmäysriskin Maapallon kanssa. TBT2:n avulla testataan laitteistoja ja ohjelmistoja tulevaa kaukoputkien verkostoa varten.

Euroopan avaruusjärjestön Test-Bed Telescope 2: n avoin kupoli erottuu muiden teleskooppiensa kanssa ESO:n La Sillan observatoriossa Chilessä. Test-Bed Telescope 2 liittyy kumppaninsa Test-Bed Telescope 1:n kanssa, joka sijaitsee ESAn avaruusasemalla Cebrerosissa Espanjassa ja kartoittaa taivasta maapallon lähellä saapuvien asteroidien löytämiseksi. Projekti toimii ESA:n suunnitellun Flyeye-teleskooppiverkon teknologian esittelynä. ESO:n 0,5 m ja Tanskan 0,5 m teleskooppien kupolit näkyvät taustalla. Kuva ESO.

 

”Voidaksemme laskea Aurinkokunnassa olevien mahdollisesti vaarallisten kohteiden aiheuttaman törmäysriskin, tarvitsemme ensin näiden kohteiden kartoitusta. TBT-hanke on tärkeä askel siihen suuntaan", ESO:n Chilessä sijaitsevan La Silla -observatorion laitosjohtaja Ivo Saviane kertoi.

Euroopan eteläisen observatorion (ESO) ja Euroopan avaruusjärjestön (ESA) välinen yhteistyöhanke, ”on kokeiluhanke, jolla osoitetaan valmiudet havaita ja seurata Maan läheisiä kohteita samanlaisten kaukoputkien järjestelmällä”, projektia johtava ESA:n optisen teknologian osaston päällikkö Clemens Heese sanoi.

ESO:n La Sillan ja TBT1:n 56-senttinen teleskooppi on samanlainen kuin teleskooppi, joka sijaitsee ESA:n syvän avaruuden tutkimuksen maa-asemalla Cebrerosissa Espanjassa. Järjestelmä toimii esiasteena suunnitellulle ”Flyeye” -teleskooppien verkostolle, joka on erillinen hanke, jota ESA kehittää taivaalla nopeasti liikkuvien kohteiden tutkimiseksi. Tämä tuleva verkosto tulee olemaan täysin robottimainen. Ohjelmisto suorittaa havaintojen reaaliaikaisen aikataulutuksen ja päivän päätteeksi se ilmoittaa havaituista kohteista sijainnit ja muut tiedot. TBT-hanke on suunniteltu osoittamaan, että ohjelmisto ja laitteisto toimivat odotetulla tavalla.

”TBT2:n havaintojen aloittaminen La Sillalla mahdollistaa havainnointijärjestelmän toiminnan käynnistämisen suunnitellussa kahden teleskoopin konfiguraatiossa saavuttaen lopulta hankkeen tavoitteet”, Heese sanoi.

Vaikka vakavasti haitalliset asteroidien vaikutukset maapallolla ovat erittäin harvinaisia, ne eivät ole mahdottomia. Sekä suuret, että pienet asteroidit ovat pommittaneet Maata miljardien vuosien aikana. Vuoden 2013 Tšeljabinskin meteoriitti nosti entisestään yleisön tietoisuutta Maan läheisten kohteiden aiheuttamasta uhasta. Tapahtuma aiheutti noin 1 600 loukkaantumista, mikä johtui enimmäkseen lentävistä kappaleista ja lasinsirpaleista.

Suuremmat kappaleet tekevät enemmän vahinkoa, mutta ovat onneksi helpommin löydettävissä ja tunnettujen suurten asteroidien kiertoradat tunnetaan jo perusteellisesti. On kuitenkin arvioitu, että on olemassa suuri määrä pienempiä, vielä löytämättömiä asteroideja, joista emme ole tietoisia, ja jotka voisivat aiheuttaa vakavaa vahinkoa, jos ne osuisivat asutulle alueelle.

Juuri tähän TBT ja tuleva Flyyeye-teleskooppien verkosto liittyvät. Kun verkosto on täysin toiminnassa, se tarkkailee yötaivasta ja seuraa nopeasti liikkuvia kohteita, mikä on merkittävä edistysaskel Euroopan kyvyssä havaita mahdollisesti vaarallisia Maan läheisiä kohteita.

TBT on osa organisaatioiden välistä jatkuvaa pyrkimystä saada kokonaisvaltainen kuva näistä kohteista ja niiden mahdollisista riskeistä. Hanke perustuu ESO:n aikaisempiin hankkeisiin maapallon suojelemiseksi mahdollisesti vaarallisilta Maan läheisiltä kohteilta. Sekä ESO että ESA toimivat Yhdistyneiden kansakuntien hyväksymässä kansainvälisessä asteroidivaroitusverkostossa, ja ESO:n kaukoputket ovat tehneet tässä paljon havaintoja. Esimerkiksi ESO:n New Technology Telescope-kaukoputkea La Sillalla on käytetty pienten Maan läheisten asteroidien havaintoihin tukien eurooppalaista NEOShield-2-hanketta.

ESO:n ja ESA:n jatkuva organisaatioiden välinen yhteistyö on erityisen merkittävää Maan läheisiä kohteita tutkittaessa. Vaikka TBT on ensimmäinen kaukoputkihanke, joka toteutuu näiden kahden organisaation yhteistyösopimuksen nojalla, ESO on auttanut ESA:a jäljittämään mahdollisesti vaarallisia kohteita vuodesta 2014, käyttämällä Paranalin observatorion Very Large Telescope-kaukoputkea hyvin himmeiden kohteiden havainnoinnissa. Molemmat toiminnat yhdessä ovat merkittävä harppaus eteenpäin maailmanlaajuisessa asteroidien etsinnässä ja kartoituksessa, ja ne ovat jo osoittautuneet hyödyllisiksi sulkemalla pois Maan ja asteroidien potentiaalisten törmäysten mahdollisuuksia.

TBT2:n asennus ja ensimmäiset havainnot ESO:n La Sillan observatoriossa tehtiin tiukkojen terveys- ja turvallisuusvaatimusten mukaisesti. ESO:n observatoriot keskeyttivät toimintansa väliaikaisesti viime vuonna COVID-19-pandemian vuoksi, mutta ovat sittemmin käynnistäneet uudelleen tiedeoperointeja tiukkojen rajoituksien avulla, joilla varmistetaan kaikkien turvallisuus.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti