lauantai 25. joulukuuta 2021

JWSTn laukaisu onnistui

James Webb -avaruusteleskooppi nousi Ariane 5 -raketilla Euroopan avaruussatamasta Ranskan Guayanassa 25. joulukuuta kello 14.20 Suomen aikaa. Laukaisun ja raketista irrottamisen jälkeen Webbin operaatiokeskus Baltimoressa, Yhdysvalloissa vahvisti Webbin avanneen aurinkopaneelinsa ja on hyvässä kunnossa, mikä merkitsee laukaisun onnistumista.

Euroopan avaruusjärjestön Ariane 5 kantoraketti vei JWSTn avaruuteen. Kuva ESA.

James Webb avaruusteleskooppi, joka on NASAn, ESAn ja Kanadan avaruusjärjestön (CSA) välinen kansainvälinen yhteistyöprojekti, siirtyy ensi kuussa määränpäähänsä: Lagrangen pisteeseen (L2), jossa se tekee havaintoja maailmankaikkeutta infrapunaisen valon aallonpituudella.

"Webin laukaisu on valtava juhla kansainväliselle yhteistyölle, joka mahdollisti tämän seuraavan sukupolven tehtävän. Haluan kiittää kaikkia tämän kunnianhimoisen kaukoputken suunnitteluun, rakentamiseen ja lanseeraukseen osallistuneita, jotka ovat tehneet tästä päivästä totta. Olemme lähellä Webbin uutta näkemystä maailmankaikkeudesta ja sen tekemiä jännittäviä tieteellisiä löytöjä”, ESAn pääjohtaja Josef Aschbacher sanoi.

"James Webb -avaruusteleskooppi edustaa NASAn ja kumppaniemme pyrkimystä viedä meitä eteenpäin tulevaisuuteen", sanoo NASA:n johtaja Bill Nelson. "Webin lupaus ei ole se, mitä tiedämme löytävämme; se on mitä emme vielä ymmärrä tai emme voi vielä käsittää universumissamme. En malta odottaa, mitä se paljastaa!”

"CSA on ylpeä saadessaan panostaa kriittisiin välineisiin tähän laajamittaiseen kansainväliseen kumppanuuteen osana maailmanlaajuista pyrkimystä vauhdittaa seuraavaa suurta tieteellistä harppausta. Kanadalaiset tähtitieteilijät ovat innoissaan Webbin tietojen käyttämisestä ja tämän ainutlaatuisen observatorion tarjoamista valtavista tieteellisistä mahdollisuuksista”, sanoi CSA:n presidentti Lisa Campbell.

Olen erittäin iloinen ja ylpeä siitä, että Ariane 5:n monipuolisuus ja luotettavuus ovat mahdollistaneet tällaisen uraauurtavan tehtävän käynnistämisen. Tämä on kunnianosoitus kaikkien mukana olevien tiimien ammattitaitoa ja omistautumista kohtaan”, sanoo Daniel Neuenschwander, ESAn avaruuskuljetusten johtaja.

ESAn maa-asemien ESTRACK-verkostolla oli keskeinen rooli Ariane 5:n ja Webbin jäljittämisessä nousun jälkeen erottamiseen asti.

Nyt avaruudessa ja matkalla L2:een Webb käy läpi monimutkaisen avautumisjakson. Seuraavien kuukausien aikana instrumentit käynnistetään ja niiden ominaisuuksia testataan. Puolen vuoden avaruuden jälkeen Webb aloittaa rutiininomaiset tieteelliset havainnot.

Webb havaitsee syvemmälle: maailmankaikkeuden ensimmäisistä galakseista tähtien ja planeettojen syntymiseen, eksoplaneettoihin, joissa on potentiaalia elämälle, ja jopa omaan Aurinkokuntaamme.

"Ajatus Webbistä sai alkunsa tähtitieteilijöiden unelmasta tarkkailla ensimmäisten galaksien syntymistä varhaisessa universumissa, mutta kaukoputki pystyy tekemään paljon enemmän kuin kaikki olivat toivoneet", sanoo Günther Hasinger, ESAn tiedejohtaja.

ESA on osallistunut kahteen Webbin neljästä tieteellisestä instrumentista: NIRSpec ja MIRI. "Näiden monimutkaisten instrumenttien kehittäminen on ollut Euroopan teollisuuden ja tiedeyhteisön erinomaisuuden ansiota", Günther lisää.

"Odotamme nyt innolla Webbin saamia kauniita kuvia ja spektrejä. Euroopan tähtitieteellinen yhteisö on innoissaan nähdessään tulokset 33 prosentin käytettävissä olevasta havaintoajasta, jonka he voittivat kilpailukykyisesti Webbin ensimmäiseksi vuodeksi”, sanoo Antonella Nota, ESA Webb -projektitutkija. Koko Webb-tehtävän ajan 15 ESAn tähtitieteilijää työskentelee teleskooppioperaatioiden parissa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti