torstai 17. maaliskuuta 2022

JWST:n osapeilit on suunnattu

NASA kertoi eilen päivätyssä tiedotteessaan, että James Webb avaruusteleskoopin pääpeilin osapeilit on onnistuneesti suunnattu ja peili on valmiina havaintoihin. Niihin kuitenkin vielä kuluu aikaa, sillä tämän jälkeen on vuorossa varsinaisten havaintoinstrumenttien (lähi-infrapunaspektrografi NIRSPEC, keski-infrapuna instrumentti MIRI sekä lähi-infrapunakamera FGS/NIRISS ja raoton spektrografi) kohdistus ja säätö.

Pääpeilin osapeilit on onnistuneesti suunnattu. Tähdestä lähtevät säteet ovat difraktion aikaansaamia. Ne syntyvät apupeilin kiinnitysrakenteista, jotka sijaitsevat pääpeilin edessä. Difraktiosäteet eivät haittaa varsinaista havaintotyötä, sillä ainakin osa niistä voidaan poistaa kuvankäsittelyn keinoin.  Kuva NASA.


Pääpeilin säädön yhteydessä ei havaittu mitään kriittistä ongelmaa, eikä teleskoopin optiset pinnat ole pölyyntyneet laukaisuvaiheen aikana. Suuntaukseen käytettiin tähteä, jonka luettelotunnusta on 2MASS J17554042+6551277. Sen lisäksi, että kuvassa tähti näkyy hyvin kirkkaana, taustataivaalta erottuu huomattava joukkogalakseja ja jonkin verran tähtiä.

Kuva on otettu JWSP:n pääpeilin suuntaukseen tarkoitetulla erikoisoptiikalla, jota ei käytä varsinaisiin havaintoihin vaan ainoastaan suuntaukseen ja tarvittaessa huoltoon. Osapeileistä heijastuva valo on yhtä kirkas jokaisen osapeilin kohdalla, joka tarkoittaa sitä, että ne ovat oikeassa suunnassa ja kuvakenttä tulee olemaan tasaisesti valaistu varsinaisten tieteellisiä havaintoja tehtäessä. Kuva NASA.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti