torstai 3. maaliskuuta 2022

Daniel K. Inouye Solar Telescope aloitti tieteellisen toimintansa

Uusin aurinkoteleskooppi, Daniel K. Inouye Solar Telescope, on aloitta tieteellisen toimintansa 23 helmikuuta. Teleskooppi on kookkain aurinkoteleskooppi mitä tähän mennessä on rakennettu. Sen virallinen ensivalon kuva julkaistiin reiluvuosi sitten. Kuva oli otettu jo yli kaksi vuotta sitten. Ensivalon kuvan ottamisen jälkeen teleskooppia on hiottu tutkimuskelpoiseksi ja nyt se on siis valmistunut tutkijoiden käytettäväksi.

Auringonpilkut kuvattiin uudella aurinkoteleskoopilla. Kuva NSO/AURA/NSF.


Teleskoopin suuresta koosta ja uusimpien teknisten instrumentti ansiosta, sen erotuskyky on ennenäkemättömän tarkka. Pienimmät erotettavissa olevat yksityiskohdat Auringosta ovat luokkaa 20 km halkaisijaltaan. Näin suuri erotuskyky antaa tutkijoille mahdollisuuden selvittää Auringon toimintaa aivan uudella tasolla kuin tähän asti.

Ensimmäisen vuoden tieteellisten havaintojen lisäksi teleskoopin rakentajat tarkkailevat erityisesti tarkkailevat laitteistojen teknistä toimintaa. Jos jotakin ongelmaa ilmenee, ne joudutaan korjaamaan ennekuin tutkimusohjelmia voidaan jatkaa. Toisaalta, tätä edeltävä vaihe oli kaksi vuotta pitkä, joten ainakin suurimmat ja yleisimmät ongelmat ovat varmastikin tulleet korjattua.

Katso video uudesta aurinko-observatoriosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti