maanantai 7. joulukuuta 2020

Uusi aurinko-observatorio julkaisi ensivalon kuvan

Mauin saarelle (Havaiji) valmistumassa oleva Daniel K. Inouye Solar Telescope (DKIST) on julkaissut virallisen ensivalon valokuvan Auringosta. Kuva ei kuitenkaan ole aivan uusi, sillä se otettiin jo tammikuun 28 päivänä. Vaikka observatoriossa oli jonkin verran vielä viimeisteltävää, sen havaintotoiminta koronaepidemiasta huolimatta on pääsemässä tuotannolliseen käyttöön viime heinäkuussa.

Virallinen ensivalon valokuva Auringosta ja sen pilkusta. Kuva on otettu tammikuun 28. päivänä tänävuonna. Kuva DKIST.

Observatorion rakentamispäätös tehtiin vuonna 2010, jolloin valmistumisajankohdaksi sovittiin vuosi 2017. Mutta kuten kaikissa rakennusprojekteissa, ensimmäinen arvio valmistumisajankohdasta siirtyi, tässä tapauksessa peräti kolmella vuodella. Ensimmäisiä testivalokuvia päästiin ottamaan viime joulukuussa.

Valmistumisvaiheessa oleva aurinkokaukoputki observatorioon asennettuna. Kuva DKIST.

 

Aurinkoteleskoopin pääpeili on 4,24 metriä halkaisijaltaan ja sen valovoima on f/2. Tosin, peilin ulkoreuna on peitetty, joten tehollinen halkaisija on 4 metriä. Rakenteellisesti peili on hyvin ohut, vain 75 mm paksu. Kaukoputken kokoonpano on off-axis Gregorian -tyyppinen eli pääpeili on paraboloidi ja 0,65 m piikarbidista valmistettu apupeili on ellipsoidi. Lisäksi kaukoputkessa on adaptiivinen optiikka, jolla ilmakehän aiheuttamat häiriöt ja kuvan vääristymät saadaan tehokkaasti poistettua. Erotuskyky onkin ennen näkemättömän suuri, sillä Auringosta silla saadaan havaittavaksi alueet, jotka ovat vain 20 km kokoisia.

Observatorio tarkkailee Aurinkoa hyvin monella aallonpituudella. Optisesti havaintoja tehdään kahdeksalla lähi-uv, näkyvän valon ja lähi-infrapunaisen valon aallonpituudella.

Obsevatoirioriorakennus Mauilla. Kuva DKIST.

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti