lauantai 26. joulukuuta 2020

Hayabusa-2 luotaimen asteroidinäytteet

Japanilainen Hayabusa-2-luotain onnistui ottamaan näytteitä (162173) Ryugu asteroidilta. Asteroidi on luokiteltu primitiiviseksi C-tyypin, hiilipitoiseksi asteroidiksi. Kivinäytteet onnistuttiin tuomaan Maahan joulukuun alussa ja tutkijat pääsivät tarkastelemaan niitä tuoreeltaan. Kivimurskaa ja pölyä oli jopa näytekammion ulkopuolella ja joulukuun 14 päivänä avattu A-kammiossa materiaalia oli paljon enemmän. Lisäksi C-kammiossa pitäisi olla vielä lisää näytemateriaalia syvemmältä asteroidista.

Näytekammiossa A oleva murska Ryugu-asteroidilta. Japanilaiset tutkijat ottavat talteen myös näytteistä vapautuvan kaasun. Kuva JAXA.
 

Hayabusa-2luoitaimen matka on ollut pitkä. Se laukaistiin matkaan Japanista Tanegashiman avaruuskeskuksesta 3.12.2014. Luotain saavutti asteroidin heinäkuussa 2018 ja asettui sitä kiertävälle radalle. Hayabusa-2 kuljetti kaksi kulkijaa (MINERVA-II1:n Rover-1A- ja Rover-1B), jotka luotain laski asteroidin pinnalle syyskuussa 2018. Niistä tuli ensimmäiset kulkijat, jotka koskaan ovat toimineet asteroidin pinnalla.

Hayabusa-2-luotain laskeutui onnistuneesti Ryugu-asteroidin pinnalle 22. helmikuuta 2019 ja suoritti ensimmäisen näytteenoton. Seuraava vaihe oli huhtikuussa 2019 kun asteroidin pintaan törmäytettiin räjähde, joka teki siihen 20 metrin kraatterin. Seuraavat näytteet otettiin tästä kraatterista, sillä tutkijat halusivat näytteen täysin muuttumattomasta materiaalista, josta asteroidi syntyi noin 4,5 miljardia vuotta sitten. Pintamateriaali muuttuu hiljalleen ajan myötä mm. uv-valon, aurinkotuulen ja avaruuden kosmisen säteilyn vaikutuksesta.

Hayabusa-2 luotaimen näytekammio laskeutui Australiaan laskuvarjojen varassa joulukuussa 2020.

 

Ryugu on hieman omituisen muotoinen c-tyypin asteroidi. Kuva JAXA.

Japani ei ollut asialla ensimmäistä kertaa, sillä luotaimen edeltäjä, Hayabusa nouti näytteen asteroidi 25143 Itokawalta edellisellä vuosikymmenellä. Vaikka luotaimella oli useita teknisiä ongelmia, sen ottama näyte saatiin Maahan 13. kesäkuuta 2010.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti