torstai 17. joulukuuta 2020

Kiinan kuunäytteet laskeutuivat Maahan

Varhain torstaiaamuna (kello 1.59 to 17.12.2020) paikallista aikaa Kiinan kuuluotaimen näytekapseli laskeutui laskuvarjon varassa Sisä-Mongolian autonomisen alueen asumattomalle tasangolle. Näytekapselissa pitäisi olla noin 1,5 kg Kuun pinnalta kauhottua kuupölyä ja noin kahden metrin syvyydestä kairattu 0,5 kg kivinäyte.

Chang'e 5 luotaimen laskeutumis ja nousmoduulit Kuun pinnalla valmiina näytteenottoon. Kaikki kuvat ovat Kiinan julkaisemasta videosta, joka on julkaistu Wikimedia Commonissa.

 

Varsinainen laskeutuminen alkoi noin tuntia aikaisemmin, jolloin noin 5 000 km etäisyydellä Atlantin yläpuolella näytteen laskeutumiskapseli irrotettiin sitä kohti Maata tuoneesta risteilyaluksesta. Kapseli lähestyi ilmakehää noin 11,2 km/s nopeudella ja kello 1.33 se kimposi takaisin avaruuteen. Tämä ei ollut vahinko, vaan suunniteltu tapa jarruttaa kapselin nopeutta. Hieman myöhemmin kapseli palasikin ilmakehään vain 7,9 km/s nopeudella.

Ilmakehässä näytekapseli laskeutui aina 10 km korkeuteen ennen laskuvarjon avaamista, jonka varassa loppumatka tehtiin. Laskeutumisen jälkeen kapseli näytteineen kuljetettiin lentoteitse Pekingiin tutkimuksia varten. Osa näytteistä asetetaan myös yleisön nähtäville.

Chang’e 5 luotaimen matka alkoi Pitkä marssi 5 kantoraketilla marraskuun 24 päivänä (paikallista aikaa) ja Kuun kiertoradalla se asettui marraskuun 28 päivänä.  Pari päivää myöhemmin, marraskuun 30 päivänä luotaimen laskeutumisosa irrottautui ja teki laskeutumisen onnistuneesti Mons Rümker’in vulkaaniselle tasangolle joulukuun 1 päivänä. Laskeutumisosa kauhoi ja kairasi näytteet ja pakkasi ne kapseliin, joka oli kiinnitetty Kuusta nousuosaan laskeutujan päälle.

Nousuosan rakettimoottorit käynnistettiin joulukuun 3 päivän iltana ja se telakoitui kiertoradalla odottavaan moduuliin varhain joulukuun 6 päivänä. Näytekapseli siirretiin Maahan tuovaan risteilymoduuliin ja nousuosa irrotettiin ja törmäytettiin Kuuhun joulukuun 8 päivänä. Risteilymoduuli rataa muutettiin kahdella eri korjauksella ympyränmuotoiseksi ja se kiersi Kuuta kuusi vuorokautta ennen suuntaamistaan kohti Maata. Paluu tapahtui kello 1.59 paikallista aikaa eli ke 16.12.2020 kello 19.59 Suomen aikaa.

 

Kuusta nousumoduuli telakoitumassa kiertoradalla olevaan risteilymoduuliin.

Näytekapselin siirto risteilymoduuliin.

Näytekapselin irrottautuminen Maata lähestyttäessa.

Näytekapselin ilmajarrutusrata ennen varsinaista laskeutumista.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti