torstai 3. joulukuuta 2020

Arecibon 305 metrin radioteleskooppi romahti

Puerto Ricossa sijaitseva Arecibon radioteleskooppi romahti joulukuun 1. päivänä kello 7.55 paikallista aikaa. Ennen romahdusta teleskoopin havaintoalustaa kannattelevissa vaijereissa oli havaittu vikoja ja yksi niistä oli katkennut viime elokuussa.

Arecibon radioteleskoopin vaijereiden kunto selviää tästä kuvasta, jossa näkyy selvästi vaijereiden yksittäisten lankojen katkenneet päät. Kuva Arecibo Observatory.

Katkeamisen seurauksena muut kannatusvaijerit joutuivat suuremman kuormituksen alaiseksi ja päävaijeri katkesikin 6. marraskuuta. Katkeamisen seurauksena alue eristettiin, sillä droonilla tehdyn tarkastuslennon jälkeen vaijerien kunto todettiin huonoksi ja romahdusvaaraa pidettiin suurena. Observatoriolla oli kuitenkin jo korjaussuunnitelma ja valmistelut sen aloittamiseen olivat meneillään.

Radioteleskooppi valmistui käyttöön 1. marraskuuta vuonna 1963. Se oli rakennettu lähes pyöreään painanteeseen, jonka reunoja hieman muokkaamalla saatiin 305 m radioteleskoopin pääpeili rakennettua vaijereista ja alumiiniliuskoista. Peili kiinnitettiin ja tuettiin reunoistaan. Sen sijaan havaintolaitealustaa kannattelevat vaijerit kiinnitettiin kolmeen teräsrakenteiseen torniin. Pääpeilin polttoväli oli 135 metriä ja pinta-ala 73 000 m2.

Radioteleskooppi teki havaintoja 3 cm – 1 metrin aallonpituudella (10 GHz – 300 MHz).

Romahtamiseen johtaneet syyt lienevät hyvin selvät. Teleskoopin valmistumisesta oli jo lähes 60 vuotta, se oli joutunut useamman trooppisen hirmumyrkyn kouriin ja sitä rasitti Puerto Rico trooppinen, hyvin kostea ilmasto.

Vaijereiden kuormitus katkoi vajereiden yksittäisiä lankoja, joita yhdessä vaijerissa oli 160, yksi toisensa perään, jolloin jäljelle jääviin lankoihin kohdistui entistä suurempi vetävä kuormitus. Myös havaintoalustaa kannattelevissa terästorneissa oli havaittu korroosiovaurioita. Kannatin tornien huiput katkesivat ja koko havaintolaitealusta romahti alapuolella olevan pääpeilin päälle ja maahan asti.

Vaurioita oli viime vuosina kertynyt siinä määrin, että teleskooppi oli päätetty purkaa marraskuun vaijerikatkon jälkeen. Vielä elokuun vaijerikatkon jälkeen suunnitelmana oli kunnostaa teleskooppi, vaikka epäilyjä sen kunnosta olikin olemassa.

Päivitys 4.12.2020

Katso myös video romahduksesta

https://www.sciencealert.com/images/2020-12/processed/arecibo_collapse_drone_footage.gif

ja

https://twitter.com/i/status/1334543241996365825

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti