sunnuntai 4. syyskuuta 2022

Artemis 1 -lento viivästyi jälleen

Lauantai-iltana Suomen aikaa Artemis 1 -lennon oli määrä lähteä. Lähtö kuitenkin peruuntui polttoainevuodon vuoksi ja uutta lähtöpäivää NASA ei ole ilmoittanut. Laukaisuikkuna sulkeutuu ensi tiistaina mutta lähtö ei tapahdu siihen mennessä.

Artemis-lennon kiertäessä Kuun, niin meno- kuin paluumatkalla valaistusolosuhteiden täytyy olla juuri oikeanlaiset, jotta suunnitelmissa olevat havainnot voidaan toteuttaa. Tämä vaatimus asettaa laukaisuikkunan ajankohdan ja keston. Kuva NASA.

Polttoainevuodot ovat hyvin tavallisia lentoon valmistautumisvaiheessa, sillä nestemäinen happi ja vety ovat hyvin kylmiä ja voimakkaat lämpötilanvaihtelut kuormittavat etenkin erilaisia putkistojen liitoksia ja niiden tiivisteitä. Mistään isosta asiasta ei siis ole kysymys, mutta vuodot ovat harmillisia varsinkin, jos laukaisuikkuna on lyhyt.

Kuu ei tietystikään karkaa mihinkään, mutta laukaisuikkunan pituus määräytyy perille pääsyn aikaisen valaistussuunnan mukaan. Jotta Kuusta voitaisiin tehdä kunnollisia havaintoja, valaistuksen täytyy olla oikea havaintojen tekotapaan nähden. Kuu kiertää maapallon noin 29,5 vrk:ssa, jonka aikana noin puolet tietystä paikasta on pimeää. Tälle Artemis-lennolle lähdetään kasvavan kuun aikaan ja lentoaika on noin 4 vrk, jolloin perillä Kuu on valaistuksen aamupäivässä meille näkyvällä osalla. Vastaavasti lennon kokonaispituuden ollessa noin 42 vrk, paluun aikana Kuun lähiohitus tapahtuu aamupäivää tai lähempänä keskipäivää vastaavissa valaistusolosuhteissa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti