keskiviikko 28. syyskuuta 2022

DARTin törmäys havaittiin maanpinnalta useasta paikasta

NASA DART-luotain törmäsi onnistuneesti Dimorphos-nimiseen Didymos asteroidin kuuhun varhain tiistaiaamuna Suomen aikaa. Törmäystä havaittiin myös maanpinnalta useassa observatoriossa itäisellä pallonpuoliskolla. Törmäyksen ajateltiin kasvattavan asteroidikuun kirkkautta jonkin verran, mutta lopulta kirkastumisen lisäksi observatorioissa havaittiin kirkkaan pölypilven eteneminen avaruuteen. Tässä suhteessa törmäys ja sen havaitseminen onnistuivat yli odotusten. Havaintoja pystyttiin tekemään Intian valtameren ympäristössä mm. Etelä-Afrikasta ja La Reunionin saarelta Les Makes Observatorista (oheinen video).


 

DARTin massa oli noin 570 kg ja törmäysnopeus noin 6,3 km/s. Tutkijat arvioivat, että törmäyskraatterin halkaisija saattaisi olla jopa 14 metriä. Riippuen asteroidin koostumuksesta, jopa lähes koko törmäyskraatteri on tyhjentynyt avaruuteen. Jos näin on käynyt, niin kuin havaintojen valossa näyttää tapahtuneen, pölyä ja kiveä pilvessä on ollut valtava määrä.

Törmäyskraatterista saadaan kuvia vasta vuoden 2026 joulukuussa, kun Euroopan avaruusjärjestön Hera-luotain aloittaa asteroidiparin havainnot. ESA lähettää Hera-luotaimen avaruuteen loka-marraskuussa 2024. Hera-luotain kuljettaa mukanaan kaksi cube-satelliittia (Milani ja Juventas). Milanin rakentajaryhmä on 12 yrityksestä ja tutkimuslaitoksesta Italiasta, Tšekistä ja Suomesta. Suomalaiset tutkijat ovat VVT:ltä ja Helsingin yliopistosta. Juventasin rakentaja ovat Luxenburgista, Tanskasta, Romaniasta ja Puolasta.

Spaceweather.com sivulla on julkaistu ATLAS-observatorion julkaisema video törmäyspilvestä. Atlas observatorio julkaisi videon alun perin Tvitterissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti