lauantai 13. toukokuuta 2023

JUICEn RIME-anteeni aukesi viimein

ESAn Jupiteriin matkaava JUICE-luotaimen RIME-antennipuomi on viimein onnistuttu vapauttamaan kiinnikkeistään.

ESAn insinöörit ovat yli kolmeviikkoa yrittäneet erilaisilla keinoilla vapauttaa kiinnijuuttunutta pientä sokkaan, joka esti 16 metristä antennia avautumasta täyteen pituutensa. Keinot olivat luotaimen ravistelua ohjausraketeilla, sen kääntämistä asentoon, jossa auringonvalo lämmitti antennin kiinnityslaitetta ja lopulta täräyttämällä ns. ‘non-explosive actuator’ (NEA) -laitteella kiinnitysjärjestelmää.

Tässä kaaviossa on esitetty JUICEn havaintoinstrumentit, joita on kaikkiaan kymmenen. RIME on 16 metriä pitkä antenni, jolla havaitaan kuiden jäisen pinnan rakennetta aina 9 km syvyyteen asti.
Kuva ESA.

Irrotusyritysten aikana nähtiin, että antennit liikahtivat aina hieman eteenpäin mutta lopullinen irtoaminen saatiin viimein aikaan tällä erityisellä toimilaitteella. Itse asiassa ensimmäinen täräytys irrotti antennin muut osat mutta ei viimeistä palaa, joka vaati vielä toisen täräytyksen.

RIME-antenni on merkittävässä osassa Jupiterin kuiden pintarakenteiden havaitsemisessa. Laitteiston nimi on Radar for Icy Moons Exploration (RIME) ja se ilmaisee sen, että kyse on tutkasta, jolla voidaan kartoittaa kuiden jäisen pintakerroksen rakennetta. Laitteiston tutkaussyvyys on aina 9 km asti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti