Orionin tähtikuviossa oleva kirkas (mv=0,5), hieman punertava tähti Betelgeuse (a Orionis) peittyy asteroidi 319 Leona’n taakse 12. joulukuuta alkaen 1.08 UT ja päättyen 1.26 UT aikaan riippuen havaintopaikasta. Keskilinjalla peittyminen kestää noin 11 sekuntia. Netissä on julkaistu animaatio peittymisen kulusta ja kartta pimennysreitistä on tämän linkin takana. Karttaan on merkitty peittymisen siirtyminen minuutin välein.
Taiteiljan näkemys Betelgeusesta. Kuvaan on merkitty myös grafiikkaa, jolla selvennetään Betelgeusen kokoa. Kuva ESO. |
Peittyminen (pimentyminen) ei ole täydellistä, sillä Betelgeusen kulmahalkaisija on noin 50 mas (millikaarisekuntia) ja Leona’n 46 × 41 mas[2], joten jos olet peittymisen keskilinjalla, näkisit sen rengasmaisena, muulla osittaisena. Pimennyslinjan ulkopuolella peittymistä ei tapahdu.
Peittymisalue on noin 61 ±3 km leveä nauha Etelä-Euroopasta Atlantin yli Floridan eteläkärkeen. Peittyminen alkaa Kaspianmeren itäpuolelta, se etenee Turkkiin, Kreikkaa, Etelä-Italiaan ja manner Espanjan eteläosiin. Tämän jälkeen peittymisvyöhyke onkin Atlantilla, kunnes se rantautuu Floridan eteläkärkeen ja siirtyy sieltä edelleen Meksikon lahdelle, jonne se päättyy.
Peittymisen aiheuttama tähden kirkkauden muutos on helposti havaittavissa paljain silmin, jos sattuu sijaitsemaan juuri pimennyslinja keskiosassa. Jos haluaa videoida tapahtumaa, on syytä käyttää pienehköä kaukoputkea ja sellaista kameraa, jonka aikaleima on vähintään millisekunnin tarkkuudella oikeaa aikaa. Paras aikamääritys saataneen tietokoneella, jonka aikaa päivitetään jatkuvasti. Peittymisen pituus on sen verran lyhyt, että kameran kuvataajuuden voi nostaa mahdollisimman suureksi, ilman että tiedostokoko kasvaa liian suureksi. Keskilinjan koordinaatit ja peittymisen ajankohta on julkaistu netissä taulukkona, joten sen avulla voi asemoida itsensä sellaiseen paikkaan, josta peittymistä on mahdollisuus havainnoida.
Huomautukset
[1] Beltelgeuse (a Orionis) on puolisäännöllinen muuttuja ja kaksoistähti, joiden kirkkaudet ovat mAv=0,56 ja mBv=14,5. Kirkkauden vaihtelu on maksimissaan 1,3 kirkkausyksikköä ja jakson pituus 2 335 vuorokautta. Aika ajoin tähden pinnalta avaruuteen sinkoutuu materiaalia, joka voi himmentää tähden kirkkautta merkittävästi.
[2] Leonan koko on noin 80 × 55 km ja sen muoto muistuttaa hieman perunaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti