lauantai 28. syyskuuta 2024

Komeetta tulee

Komeetta C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) on ollut viime päivinä hankalasti havaittavissa, sillä sen kirkastuminen ei ole edennyt odotusten mukaisesti. Syyskuun 27. päivänä 2024, komeetta ohitti perihelinsä, mutta sen havaitseminen on ollut haastavaa Auringon läheisyyden vuoksi. Joitain havaintoja on kuitenkin tehty, mutta kirkkauden arviointi on ollut vaikeaa Auringon häikäisyn vuoksi. Havaintojen mukaan komeetan ydin saattaa olla hajonnut, mikä voi vaikuttaa sen tulevaan näkyvyyteen​.

Havainnekuva siitä, miltä komeetta C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) voisi näyttää Suomessa lokakuun puolivälissä, jos kirkastuminen tapahtuisi kaikkein hurjimpien ennusteiden mukaisesti.

Lokakuussa komeetta siirtyy paremmin havaittavaksi illalla Suomen taivaalla. Parhaimmillaan se saattaa saavuttaa kirkkauden, joka tekee siitä näkyvän paljain silmin, mutta todennäköisesti kiikarit tai kaukoputki ovat tarpeen. Komeetta nousee korkeammalle iltataivaalle noin 13. – 14. lokakuuta lähtien, ja sitä kannattaa etsiä länsitaivaalta auringonlaskun jälkeen​.

Komeetan arvioidaan olevan peräisin kaukaisesta Oortin pilvestä. C/2023 A3:n kiertoaika Auringon ympäri on noin 80 660 vuotta, mikä tekee siitä erittäin pitkäperiodisen komeetan. Saattaa olla, että komeetta onkin ensimmäisellä vierailullaan Aurinkokunnan sisäosissa. Tämä tarkoittaa, että sen alkuperä on todennäköisesti hyvin kaukana Aurinkokunnassa, Oortin pilvessä. Monet muut komeetat kiertävät Aurinkoa huomattavasti nopeammin, esimerkiksi Halley vain noin 76 vuoden välein.

Komeetta on siis erittäin pitkäomaisella radalla. Se ei ole kuitenkaan auringonhipoja (engl. sungrazer), mikä erottaa sen merkittävästi joistakin muista Oortin pilvestä tulevista komeetoista. Auringonhipojien radat vievät ne erittäin lähelle Aurinkoa, joskus jopa muutaman tuhannen kilometrin etäisyydelle sen pinnasta, mikä voi johtaa komeetan hajoamiseen voimakkaan lämmön ja vuorovesivoimien vuoksi.

C/2023 A3:n perihelin etäisyys Auringosta on noin 58 miljoonaa kilometriä (0,39 AU), mikä on huomattavasti kauempana kuin esimerkiksi auringonhipojilla. Tämä myös tekee sen radasta vähemmän dramaattisen kuin esimerkiksi Kreutzin ryhmän komeetoilla, jotka ovat tunnetuimpia auringonhipojia.

Komeetta C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) on lähimpänä Maata 13. lokakuuta 2024. Tällöin etäisyys Maahan on noin 70 miljoonaa kilometriä (0,46 AU). Tämä ajankohta tarjoaa parhaan mahdollisuuden komeetan havaitsemiseen, sillä silloin se on nousemassa korkeammalle iltataivaalla ja kirkkauden ennustetaan olevan suurimmillaan. Vaikka perihelin ohitus oli jo syyskuun lopulla, komeetan näkyvyys paranee, kun se liikkuu pois Auringon häikäisystä ja kohti Maan suuntaa.

Jos komeetan kirkkaus kasvaa ennusteiden mukaisesti tai jopa hieman niitä kirkkaammaksi, komeetta pitäisi olla helppo havaintokohde paljain silmin. Luonnollisesti kiikari tai kaukoputki helpottaa komeetan näkymistä, jos kirkkaus on juuri ja juuri kirkkaampi kuin taustataivas. Kiikarille tarvitset jalustan ja kaukoputkelle jopa seurantajalustan.

Valokuvaaminen on monen komeettahavaitsijan suunnitelmissa. Sitä varten tarvitset pitkäpolttovälisen objektiivin kameraan. Polttovälin pituudet alkavat noin 300 mm ja uskoisin käyttökelpoisen pisimmän polttovälin olevan noin 600 mm. Tällaisella 600 mm objektiivilla saa samaan kuvaan jo melkoisen pätkän pyrstöä, ja ehkä jopa koko näkyvissä olevan pyrstön, jos sen kirkkaus ei ylitä taustataivaan kirkkautta merkittävästi. Aina kun käytät pitkää polttoväliä kamerassa, niin se pitää kiinnittää jalustaan, jotta kuvista ei tulisi ”tärähtäneitä”. Tärähtämistä voi estää myös käyttämällä kauko-ohjainta tai etälaukaisinta. Jos sitä ei ole, niin aina on käytettävissä 2 tai 10 sekunnin ajastin, sellainen on jokaisessa kamerassa.

Monet varmaan yrittävät kuvata komeettaa kännykällään. En suosittele sitä, sillä niiden kameroissa on yleensä laajakulmaobjektiivi mutta ei riittävän zoomauksen mahdollistava objektiivi. Lisäksi kuvasta voi tulla paljon useimmin ”tärähtänyt”, kun kännykkää pidetään kädessä kuvauksen aikana. Ainakin kännykkä pitäisi kiinnittää kamerajalustaan kuvien onnistumisen varmistamiseksi. Tätä tarkoitusta varten on kameraliikkeissä myynnissä sopivia kiinnitysvälineitä.

Jos olet kiinnostunut aiheesta, niin voit lukea enemmän artikkelista Komeettavuosi 2024. Tästä artikkelista löydät linkit myös etsintäkarttoihin.

Päivitys 29.9.2024

Tuoreimpien havaintojen mukaan komeettaydin ei ole hajonnut, vaikka tätä artikkelin ingressissä hieman uumoiltiin. Kirkkauden kehitys on ollut odotusten mukaista (http://www.aerith.net/comet/catalog/2023A3/2023A3.html), joten komeetasta voi tulla aivan hyvä havaintokohde niin harrastajille kuin muillekin. 

Komeetan kirkkaudessa voi olla jonkinlainen lyhytaikainen maksimi eteenpäin sironnan vaikutuksesta lokakuun alkupuolella. Jos näin tapahtuu, komeetan kirkkaus voi ylittää ennusteet. Eteenpäin sironnan vaikutus ei kuitenkaan jatku muutamaa vuorokautta pitempään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti