tiistai 12. joulukuuta 2017

Oumuamua syyniin radioteleskoopilla

Taiteilijan näkemys tähtienvälisestä avaruudesta tulleen ja
Aurinkokuntamme läpi lentäneestä asteroidista.
Kuva ESA/ M. Kornmesser.
Aurinkokuntamme läpi kulkevaa asteroidia[1] 1I/20017 U1 tullaan kuuntelemaan joulukuun 13. päivän iltana kymmenen tunnin ajan Green Bankin radioteleskoopilla.

Radioastronomit eivät kovinkaan usein suuntaa laitteitaan asteroideihin ellei sellainen tule riittävän lähelle maapalloa ja ohittavan asteroidin koko halutaan selvittää käyttämällä radioteleskooppia tutkana. Nyt tutkimus tehdään aivan toisenlaisessa tarkoituksessa, nimittäin tutkijat haluavat varmistaa sen, että asteroidi ei lähetä radiosignaaleja.

Tällainen tutkimus on venäläisen miljardöörin Juri Milnerin ajama hanke Breakthrough Listen, jossa yritetään selvittää onko Aurinkokuntamme halkikiitävä asteroidi mahdollisesti jonkin vieraan sivilisaation tai kehittyneiden muukalaisten tähtienvälisen avaruuden alus.

Ajatus saattaa tuntua hieman oudolta, mutta se kumpuaa asteroidin aika tavalla erilaisesta muodosta mihin olemme tottuneet Aurinkokuntamme asteroideista. 1I/2017 U1 on muodoltaan hyvin pitkä verrattuna sen halkaisijaan, pituuden suhde halkaisijaan on noin 10:1. Tavallisissa asteroideissa tämä suhde on enintään 2,5:1. Asteroidin muoto on sellainen, että hieman mielikuvitusta käyttämällä siitä saa helposti avaruuden muukalaisten avaruusaluksen.


Huomautukset

[1] Lue asteroidista enemmän artikkelista

http://avaruusmagasiini.blogspot.fi/2017/10/tahtienvalisen-avaruuden-asteroidi.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti