lauantai 16. joulukuuta 2017

Oumuamua’lta ei radioviestintää

Taiteilijan näkemys Oumumua-asteroidista.
Kuva ESA/ M. Kornmesser
Ensimmäinen tähtienvälisestä avaruudesta Aurinkokunnan halki kulkenut asteroidi ei lähettänyt radioviestintää Green Bank-observatoriossa tehtyjen havaintojen mukaan. Kerättyä dataa syntyi 90 teratavua ja sen analysointi on vasta alkuvaiheessaan.

Ensimmäiset huomiot kerätystä aineistosta kuitenkin paljastavat, että noin 400–800 m ja noin 40–80 metriä halkaisijaltaan oleva asteroidi on täysin luonnollinen kappale, ei avaruuden muukalaisten avaruusalus. Kerätyn datamäärän tarkka analysointi kuitenkin ottaa tehokkaista tietokoneista huolimatta jonkin verran aikaa, mutta jo tässä vaiheessa on selvää, että radioviestintää kappaleesta ei lähtenyt.

Basaltti-kivi muodostaa joskus kauniita kivipilareita.
Kuva Wikimedia Commons.
Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu asteroidin pintamateriaalin koostuvan lähinnä metallipitoisesta kivestä, mahdollisesti basaltin tyyppisestä kiviaineksesta, joka on luonnostaa erittäin kovaa ja planeetoilla hyvin yleistä. 

Maapallolla erityisesti ikiaikoina sammuneiden tulivuorien purkauskanaviin jähmettynyt laava kiteytyessään muodostaa kauniita 5-, 6, tai 8-kulmaisia pilareita. Pilarit ovat paljastuneet eroosion myötä, sillä kestävänä kiviaineksena ne kestävät ilmaston aiheuttavaa kulutusta paremmin kuin ympärillä olevat pehmeämmät kivilajit. 

Näin ollen jos asteroideilla on tapahtunut jotain vastaava, selitystä pitkästä ja kapeasta lohkareesta ei kaukaa tarvitse hakea.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti