sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

B-moodi ehkä Linnunradan pölyn aiheuttama


B-moodi saattaa näkyä
polarisaatiotason kiertymisena.
Kuva BICEP2-työryhmä.

Viime maaliskuussa kerrottiin tiedotusvälineissä [1] BICEP2-työryhmän havainneen kosmisessa mikroaaltotaustasäteilyssä spiraalin muotoista polarisaatiota. Tutkimusryhmän mukaan kyse oli maailmankaikkeuden alun aikaisen inflaatiovaiheen aikaansaamia gravitaatioaaltojen vaikutus noin 380 000 vuoden ikäisen maailmankaikkeuden säteilemään sähkömagneettiseen säteilyyn. 

Nyttemmin tutkimusryhmä on hieman muuttanut tulkintaansa ja epäilevät, että ehkä kyse on sittenkin jostakin muusta. Muuttuneista käsityksistä kertoi BICEP2-työryhmän päätutkija professori Clem Pryke (Minnesotan yliopisto) Physical Review Letters -tiedejulkaisussa.

Syy tutkimustuloksen johtopäätösten muuttumiseen on myöhemmin tänä vuonna julkaistavissa Planck-observatorion tekemissä havainnoissa. Planck teki havaintojaan osaksi samasta taivaan alueesta, josta BICEP2-työryhmän havainnot tehtiin. Varsinaisesti kyse ei ole itse tulkinnasta, vaan Linnunradan sisältämän pölyn vaikutuksen suuremmasta osuudesta havaittuun polarisaation kiertymiseen. Se näyttäisi olevan voimakkaampi kuin alkuperäisessä tutkimuksessa oli arvioitu.

Maaliskuun julkistuksen jälkeen tutkijat ovat kohdanneet voimakasta epäilyä muiden tutkijoiden taholta. Tämä kuuluu tieteen tekemisen luonteeseen ja tutkimustulokset saavat yleisen hyväksynnän vasta sitten kun muut tutkimusryhmät vahvistavat tuloksen. Toistaiseksi B-moodi ei tällaista vahvistusta ole saanut. B-moodin "keksijä", professori Marc Kamionkowski (Johns Hopkins yliopisto) kertoi lisä- ja riippumattomien tutkimusten tarpeesta, sillä tiede toimii vain tällä tavalla.

Tutkijat yllättyivät maallikkojen ja tiedotusvälineiden suuresta huomiosta tutkimustulosta kohtaan. Professori Pryke kertoi BBC Newsille antamassaan haastattelussa olleensa ”myrskyn silmässä” tutkimuksen julkistamisen jälkeen tiedotusvälineiden pyytäessä haastatteluja ja esiintymisiä. Ilmeisesti taustalla on se, että vahvistuessaan gravitaatioaaltojen aikaansaama B-moodi olisi vähintään Nobel-palkinnon arvoinen löytö.

Jos Planckin havainnot osoittavat havaitun polarisaatiotason kiertymisen olevan Linnunradan pölyn aiheuttamaa, tutkijat joutuvat keksimään menetelmän, jolla sen vaikutus voidaan eliminoida. Jos siihen ei pystytä tai B-moodi jää havaitsematta jostakin muusta syystä, se ei kuitenkaan ole tieteelle mikään katastrofi. Hyvin usein lupaava tutkimushaara päätyy umpikujaan ja antaa tilaa uusille suunnille.

Huomautukset

[1] myös tällä blogipalstalla:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti