lauantai 21. kesäkuuta 2014

Kesäpäivänseisaus tänään



Kesä on edennyt jo pitkälle. Tänään on kesäpäivänseisaus, tarkkaan ottaen kello 13.51. Tämä merkitsee sitä, että Aurinko näennäisellä vuotuisella radallaan on saavuttanut pohjoisimman pisteensä tähtitaivaalla. Sanomattakin on selvää, että kyse on näennäisestä radasta ja se johtuu maapallon todellisesta radasta ja ennen kaikkea maapallon pyörimisakselin kallistumisesta ratatason kohtisuorasta (noin 23,5°).  Kesäpäivänseisauksen aikaan pyörimisakselin pohjoisnapa on kallistunut mainitun kulman verran kohti Aurinkoa.

Maapallon pyörimisakselin suunta ei juuri muutu tähtien suhteen, joten akselin kallistuminen johtuu maapallon sijainnista radallaan niin, että kallistuminen on kohti Aurinkoa. Talvella, talvipäivänseisauksen aikaan kallistumissuunta on poispäin Auringosta. Tällöin Aurinko näyttää edenneen näennäisellä radallaan eteläiselle tähtitaivaalle ja meillä Suomessa se merkitsee kaamosta sanan laajemmassa merkityksessä. Tarkkaan ottaen ”kaamos” vallitsee vain napapiirin pohjoispuolella, jossa Aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle keskipäivälläkään.

Kesäpäivänseisauksen aikaan eteläisen Suomen yöt ovat valoisia, onhan Aurinko vain muutaman asteen horisontin alapuolella keskiyönaikaa. Tässä keskiyöllä tarkoitan hetkeä, jolloin Aurinko on pohjoismeridiaanin kohdalla. Napapiirin pohjoispuolella Aurinko näkyy kuitenkin horisontin yläpuolella ja siellä vallitsee ”yötön yö”. 

Viime vuonna kirjoitin tässä blogissani maapallon vuodesta [1]. Siinä käsittelin suhteellisen perusteellisesti maapallon vuoden tapahtumia. Kerroin vuoden 2013 kesäpäiväseisauksen tapahtuneen kello 8.03. Tänä vuonna (2014) se tapahtuu kello 13.51, ensivuonna kello 10.37 ja vuonna 2016 kello 1.33 jne. Kesäpäivänseisaus on kuitenkin aina 21. kesäkuuta.

Kesäpäivänseisauksen ajankohdan hyppinen saattaa tuntuu hieman ihmeelliseltä! Miksi se ei voisi olla esimerkiksi kello 12 UT aikaa? Syy hyppimiseen on maapallon vuoden pituudessa, joka ei ole tasan 365 vuorokautta, vaan hieman pidempi. Tarkkaan ottaen maapallon sideerisen vuoden pituus on 365,2564 vuorokautta, siis lähes 6 tuntia pidempi. Tämä merkitsee sitä, että kesäpäivänseisaus on ensivuonna noin 6 tuntia myöhemmin kuin tänä vuonna jne. Jos tätä tietoa vertaa edellä esitettyjen kesäpäivänseisauksen kellonaikoihin, niin aika nopeasti tulee päätelleeksi, että vuoden 2016 seisaushetki pitäisi olla 22. kesäkuuta eikä 21. päivä?

Jälleen syy on jo mainittu kuusituntinen. Jos sitä ei otettaisi huomioon, ensin pienet asiat kuten nyt esimerkiksi tämä kesäpäivänseisaus siirtyisi kalenterissa pois paikaltaan. Mitä pidempään se jätettäisiin huomiotta, sitä suurempi kalenterin ja esimerkiksi vuoden aikojen välille syntyisi. Näinhän on ihmiskunnan ajanlaskussa tapahtunut monta kertaa, ja niinpä Rooman keisari Julius Caesar määräsi käyttöön karkauspäivän helmikuun 24 päiväksi joka neljäs vuosi vuodesta 46 eaa alkaen. Käytäntöä on noudatettu siitä lähtien pienin korjauksin ja karkauspäivä (helmikuun 29. 2016) siirtää eteenpäin siirtyvän ja vuorokautta vaihtavan kesäpäivänseisauksen takaisin 21. päivälle.

Ihmiskunnan kalenterin ja ajanhistoria ei suinkaan ole aivan näin yksinkertainen. Jos olet kiinnostunut aiheesta, niin etsipä käsiisi Heikki Ojan kirjoittama ”Aikakirja”. Se löytynee edelleen ainakin suurimmista kirjastoista, sillä kirja on painettu vuonna 1999 ja on jo ”ajat sitten” myyty loppuun. Kirja valottaa hyvin perusteellisesti kaikkea sitä mikä liittyy aikaan ja kalentereihin.

Huomautukset

[1] Maapallon vuosi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti