keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Harrastajan tähtitaivas: Heinäkuu 2014



Kuu ja Saturnus ovat lähekkäin
8. heinäkuuta kello 0.40
lounaisessa horisontissa.
Piirros Kari A. Kuure.
Heinäkuu on kesäkuun toisinto, vaikkakin hämärän suhteen peilikuva. Silti kuukauden loppuun mennessä yötaivas ei juuri ole vielä tummentunut ja taivaalta voi nähdä käytännössä vain kirkkaimmat kohteet. Heinäkuun yöt ovat yleensä hyvin lämpimiä, joten hieman kevyemmälläkin vaatetuksella kaukoputken ääressä ei kylmän pitäisi ahdistaa. Sen sijaan sääsket kyllä pitävät huolen, että tähtiharrastus ei muutu liian mukavaksi.

Aurinko on horisontin yläpuolella 18–17,5 tuntia. Maapallo saavuttaa ratansa kaukaisimman pisteen (aphelin) 4.7. kello 3.11.

Kuu on tänä vuonna deklinaatioltaan pohjoisin 18° ja eteläisimmillään –20°. Pohjoisin deklinaatio saavutetaan (23.7.) lähes uudenkuun aikaan ja vastaavasti eteläisin deklinaatio kasvavan kuun (10.7) aikaan. Näin ollen Kuu ei ole kovinkaan hyvin näkyvissä.

Kuun vaiheet ovat: 5.7. kello 14.59 kasvava puolikuu, 12.7. kello 14.25 täysikuu, 19.7. kello 5.11 vähenevä puolikuu ja 27.7. kello 1.42 uusikuu.

Merkurius on parhaiten näkyvissä heinäkuun kolmannella viikolla. Silloin se nousee horisontista parisen tuntia ennen auringonnousua. Kesäkuussa olleen alakonjunktion jälkeen planeetta on kirkastumassa ja saavuttaa kuukauden lopulla jo –1,4m kirkkauden. Maan ja planeetan välisen etäisyyden kasvaessa kulmahalkaisija kuitenkin pienenee noin puoleen kuukauden alun 10 kaarisekunnin lukemista.

Venus on myös näkyvissä aamutaivaalla. Se nousee reilun kaksi tuntia ennen auringonnousua ja on kirkkaudeltaan –3,8m. Kulmahalkaisija hieman pienenee ja se on kuukauden lopulla noin 11 kaarisekuntia.

Mars on horisontin yläpuolella iltataivaalla laskien horisonttiin puolen yön tietämissä, alkukuusta hieman sen jälkeen ja loppukuusta hieman sitä ennen. Mars himmenee hiljalleen, ollen kirkkaudeltaan noin 0,2m ja kulmahalkaisija on vähenemään päin. Kuukauden lopulla se näkyy meille noin 8 kaarisekunnin kokoisena.

Jupiterin elongaatio alkaa olla sen verran pieni, että se on horisontin yläpuolella vain päiväaikaan. Konjunktion se saavuttaa 24.7. kello 23.42, jolloin sen ja Auringon välinen etäisyys on vain 0,4°.

Saturnus on näkyvissä iltataivaalla. Se nousee iltapäivällä ja laskee horisonttiin puolenyön jälkeen. Planeetan kirkkaus on noin 0,6m ja on hieman himmenemässä. Kulmahalkaisija on noin 17 kaarisekuntia. Se on edelleen syvällä eteläisellä taivaalla ja tästä syystä se ei nouse kovinkaan korkealle ollessaan etelässä, mikä tapahtuu iltapäivän kuluessa.
Uranus ja Neptunus ovat edelleen liian himmeitä näkyäkseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti