perjantai 24. lokakuuta 2014

Komeetan ohitus Hubblen kuvissa

Komeetta Siding Spring Hubblen
kuvaamana.
Kuva NASA, ESA, PSI, JHU/APL, STScI/AURA
Nasa on julkaissut kuvan komeetta 2013 A1 Siding Spring Marsin ohituksesta. Kuva on komposiittikuva, johon on yhdistetty kolme eri kohdetta: Mars, komeetta ja taustataivas. Näistä taustataivas on synteettinen.

Komeetta Siding Spring ohitti Marsin viime sunnuntai-iltana (19.10.2014) kello 21.28 Suomen aikaa. Tällöin Marsin ja komeettaytimen välinen etäisyys oli ainoastaan 135 900 km, eli suunnilleen kolmas osa Maan ja Kuun välisestä etäisyydestä. Pienimmillään Marsin ja komeetta ytimen (joka ei näy kuvissa)etäisyys Maasta katsottuna oli vain 1,5 kaariminuuttia. Kuvassa komeetta ja Mars ovat tällä etäisyydellä toisistaan.

Oheinen kuva on siis kolmesta kuvasta koottu, sillä teknisesti tällaisen kuvan ottaminen olisi ollut mahdotonta. Kuvassa näkyvä komeetta valokuvattiin Hubblella 18. ja 19. päivinä ja Mars on kuvattu 18. päivänä. Tausta tähtitaivas on valmistettu Palomar Digital Sky Survey:n projektin tähtikuvista ja se on skaalattu Hubblen kuvakentän mukaiseksi.

Marsin ja komeetan välinen kirkkausero oli suuri, joten jos Mars olisi valotettu oikein, komeettaa tuskin olisi kuvassa näkynyt ja jos komeetta olisi valottunut oikein, Mars olisi hurjasti ylivalottunut. Lisäksi komeetta liikkui suhteessa Marsiin, joten jompikumpi kohde olisi tullut liike-epäteräväksi.

Kuvien yhdisteleminen ei ole mitenkään väärin tai vääristelyä, etenkin silloin, kun yhteen kuuluvista kohteista toinen tai jotkut kohteet ovat selkeästi himmeämpiä kuin toiset. Itsekin olen ko. menetelmää käyttänyt esimerkiksi tässäkin blogissa julkaisemissani aurinkokuvissa, joissa Auringon reunalla näkyvät prominenssit ovat kirkkaudeltaan vain noin tuhannesosa siitä kirkkaudesta millä Auringon fotosfääri näkyy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti