lauantai 21. helmikuuta 2015

Dawn-luotain lähestyy Ceresiä

Dawn-luotaimen tuoreimmat kuvat Ceres-kääpiöplaneetasta.
Kuva Nasa/Dawn.
Nasan Dawn-luotain lähestyy kääpiöplaneetta Ceresiä. Luotain asettuu Ceresin kiertoradalle maaliskuun 6. Päivänä ja pysyttelee sillä ainakin heinäkuulle. Aikaisemmin Dawn-luotain oli asteroidi Vestan kiertoradalla neljäntoista kuukauden ajan heinäkuusta 2011 alkaen. Luotain lähetettiin pitkälle matkalleen syyskuussa 2007.

Lähestymisvaiheessa Dawn on ottanut Ceresitä tarkimmat kuvat mitä koskaan kääpiöplaneetasta on saatu. Nasa julkaisi helmikuun 12. päivänä 83 000 km etäisyydeltä otetut kuvat ja niissä näkyy jo runsaasti yksityiskohtia (pienimmät yksityiskohdat ovat noin 8 km kokoisia); runsaasti kraattereita, joista erityisesti kiinnittyy huomio hyvin vaaleina näkyviin. Yleensä ilmakehättömien kappaleiden pinnalla näkyvät vaaleat kraatterit ovat merkki siitä, että ne ovat suhteellisen uusia. Auringon uv-säteily ja mikrometeoroidien pommitus muuttaa kappaleiden pinnan tummaksi ja sävy syvenee kun pinta ikääntyy. Valkoisena näkyvät kohdat ovat yleensä korkeintaan muutaman miljoonan vuoden ikäisiä, tavallisesti hyvin paljon nuorempia.

Dawn-luotaimen pitkä reitti Ceresille.
Kuva Nasa/Dawn.
Ceresin pinnalla tiedetään olevan vesipitoisia mineraaleja. Dawn-luotaimen mineralogisilla havainnoilla kartoitetaan mineraalien määrää ja jakaantumista Ceresin pinnalla. Tutkijat odottavat näkevänsä hyvin paljon samankaltaisuuksia aurinkokuntamme jäisten kuiden kanssa.


Ceresin ja Vestan välinen vertailu on tutkijoiden mukaan hyvin mielenkiintoista ja se auttaa selvittämään aurinkokuntamme syntyvaiheita aivan uudella tarkkuudella ja syvyydellä. Dawnissa on kolme pääinstrumettia: näkyvän valon kamera, näkyvän ja infrapunaisen valon kartoittava spektrometri sekä gamma- ja neutronispektrometri. Lisäksi Dawnin radiolaitteita käytetään tuottamaan tietoja Ceresin gravitaatiokentästä ja sen sisäisestä rakenteesta.

Animaatio Ceresin pyörimisestä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti