lauantai 14. helmikuuta 2015

Kirjauutuus: Avaruuden valloitus yksissä kansissa



Hannu Karttunen
Avaruuden valloitus
Ursa ry 2014
332 sivua
ISBN 978-952-5985-25-2


Tiedätkö mitä ovat avaruustutkimus tai avaruustähtitiede? Jos et, niin se selviää Hannu Karttusen kirjan Avaruuden valloitus ensisivuilla. Avaruustutkimus on rakettien, satelliittien ja luotainten kehittämistä, rakentamista ja käyttämistä. Avaruustähtitiede on näillä avaruuteen sijoitetuilla laitteilla tehtäviä tähtitieteellisiä havaintoja ja niiden tutkimista.

Avaruuden valloitus on tiivis lukupaketti avaruuslentojen historiasta, nykypäivästä ja hieman tulevaisuudestakin. Etenkin nuorempien lukijoiden tiedot avaruustutkimuksen historiasta voivat olla kovasti vajavaiset, sillä viimeisten seitsemänkymmenen vuoden aikana on tapahtunut hyvin paljon, josta edes Internetitkään ei välttämättä kerro kovin paljoa. Itse eläneenä suurimman osan tästä ajanjaksosta kirjan kertomat tapahtumat on itse ”koettu” uutisista ja päivälehtien sivuilta. Siinä mielessä kirjan alkuosan lukeminen oli jonkinlainen sukellus elettyyn elämään.

Historiaosuuden jälkeen Karttunen johdattaa lukijansa avaruustutkimuksen sovelluksiin ja avaruustähtitieteeseen kuten luotaimin tehtäviin havaintoihin lukuisista aurinkokuntamme kohteista joko hieman etäämpää tai kiertoradalla asettuen. Onkin mielenkiintoista todet, että aurinkokuntamme planeetoista kaikkia on onnistuttu havaitsemaan luotaimin kuluneiden vuosikymmenten aikana, vaikka se ei ole ollut aina ja joka kerta kovinkaan helppoa. Kirjan kirjoittamisen jälkeen tutkimattomien kappaleiden määrä on jo edelleen vähentynyt ja kuluvana keväänä (2015) saamme lähikuvia ja mittaustietoja vielä kahdesta kääpiöplaneetasta, tutkimuskohteina kun ovat Ceres, sekä Plutosta ja sen kuu Charon.

Avaruuden valloitus -kirja ei kuitenkaan ole pelkästään historiankirjoitusta vaan sen kolmannessa osassa tutustutaan avaruuslentojen ratadynamiikkaan, joka ei ole maallikoille kovinkaan helposti ymmärrettävissä. Tässä luvussa löytyy kirjan ensimmäiset matemaattiset kaavat, jotka eivät kuitenkaan ole kovin pahoja. Keskikoulumatematiikalla ne avautuvat ja niiden tuottama informaatio on tutustumisen arvoista. Etenkin maallikoiden kovasti mietityttänyt pakonopeus tai Lagrangen pisteet tulevat kirjassa selostetuksi. Jälkimmäisellä asialla on myös suomalainen ulottuvuus – mikä se on, lukaiseppa kirjasta!

Oletko koskaan miettinyt sitä seikkaa, että lähes kaikki avaruusalukset ja satelliitit lähetetään kantoraketeilla, joiden liikesuunta suuntautuu kohti itää? Ilmiselvästi sille on jonkin syy ja se selviää myös kirjaa lukemalla. Kirjasta voisi poimia joukoittain tällaisia mielenkiintoisia yksityiskohtia, mutta valitettavasti se ei tässä artikkelissa ole mahdollista.

Kirja on jo tähän mennessä osoittautunut huikeaksi lukupaketiksi, käsikirjaksi ja hakuteokseksi, mutta tämänkään ei vielä riitä. Kirjan neljäs osa keskittyy avaruustutkimuksen tulevaisuuteen. Jo kappaleen johdantokuva esittelee ihmisen elämistä avaruusasemilla tai avaruusarkilla matkaavaa siirtokuntaa muiden tähtien planeetoille. Kappale on kovasti lyhyt, mutta se antaa mielikuvitukselle siivet ja ehkäpä joku innostuu kirjoittamaan tästä teemasta laajemman kirjan.

Karttusen Avaruuden valloitus on selkeästi kirjoitettu, aihepiireiltään hyvin monipuolinen ja luultavasti alansa perusteos moniksi vuosiksi eteenpäin. Niinpä kirjaa voikin suositella kaikille avaruustutkimuksesta ja miksipä ei myös avaruustähtitieteestä kiinnostuneille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti