tiistai 20. lokakuuta 2015

Galaksit yksissä kansissa

Heikki Oja

Galaksit

240 s.
ISBN 978-952-5985-30-6
Ursa ry. 2015

Tunnettu tietokirjailija ja tähtitieteen popularisoija Heikki Oja on julkaissut uuden kirjan nimeltään Galaksit. Kuten kirjan nimikin jo kertoo, sen sisältö keskittyy galakseihin, galaksiavaruuteen ja vieläpä kosmologian peruskysymyksiin kuten pimeään aineeseen ja maailmankaikkeuden alun tapahtumiin.

Ojan käsittely etenee kronologisesti galaksien luonteen ymmärtämisestä ja niiden havaitsemisesta. Galaksien etääntyminen toisistaan kertoo maailmankaikkeuden laajenemisesta ja siitä, miten varhaiset tutkijat tulkitsivat havaintojaan.

Linnunrata, oma galaksimme on tietysti esitelty aivan kirjan alkusivuilla hyvin yksityiskohtaisesti. Tavalliselle tähtiharrastajalle näiden asioiden pitäisi olla selvillä muutoinkin, mutta luultavasti kirja paikkaa monia aukkoja ja harhaluuloja itse kunkin ajattelussa. Linnunradan jälkeen laajennetaan näkymää ja tutustutaan paikalliseen galaksiryhmäämme ja sen kehittymiseen.

Galakseja on lukuisia erilaisia. Niinpä kirjan sisältöön luonnollisena osa kuuluu galaksityyppien ja niiden erikoispiirteiden esittely. Galakseja on niin monia erilaisia, että tässä kohtaa kirjan kerronta tuntuu hieman junnaavan paikoillaan. Tämä osa toimii erinomaisena käsikirjana sen jälkeen kun kirja on kertaalleen luettu, joten näkisin sen olevan hyvin oleellinen osa kaikkien galaksien ymmärtämisen kannalta.

Tämän jälkeen jälleen laajennetaan näkökulmaa ja tutustutaan galaksiavaruuden ilmiöihin kuten törmääviin galakseihin ja galaksijoukkoihin. Vilkaistaan tämän jälkeen vielä kaukaisimpiin galakseihin ja sen myötä päästään sujuvasti käsittelemään kosmologian erityiskysymyksiä ja galaksien syntyyn ja kehitykseen. Pimeä aine saa tietysti oleellisena osa galakseja ison siivun tekstistä. Tässä kohtaa varmasti monelle kirjan lukijalle tulee valtavasti uutta tietoa.

Galaksit-kirjan luvut ovat lyhyitä, kerralla luettavia. Ojan teksti on tunnetusti tiivistä ja hyvin asiapitoista, turhille jaaritteluille ei ole sijaa. Niinpä kirjaa lukiessa ei kannata kiirehtiä, vaan lukea harkitusti ja asioihin syventyen, silloin kirjan sisällöstä saa paljon irti. Kuvitus on loistavaa, värikuvat kuvateksteineen havainnollistavat hyvin kunkin luvun sisältöä. Näin ollen Ojan kirja kuuluu varmasti olennaisena osana jokaisen tähtiharrastajan peruslukemistoon ja käsikirjana kirjahyllyyn.

Kari A. Kuure


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti