maanantai 5. lokakuuta 2015

Pohdiskelua muukalaisten vierailusta


Kuva elokuvan lopusta. Euroopan avaruusjärjestön kaiuttoman
huoneen seinä avautuu maailmankaikkeuteen.
Kuva Bufo Ltd / B-Plan Distribution.
The Visit – An alien encounter (Vierailu)
Käsikirjoitus ja ohjaus Michael Madsen
Kuvaus Heikki Färm
Kesto 93 min

Tämän viikon perjantaina (9.10.) ensi-iltansa saava The Visit -elokuva on dokumentaarinen ja kovasti pohdiskeleva elokuva siitä, miten ihmiskunta kokisi ja mitä muukalaisille kerrottaisiin meistä. Tilanne on tietysti täysin fiktiivinen emmekä voi koskaan tietää toteutuuko se, mutta asian pohtimista se ei estä.

Elokuva on siis dokumentti. Puhuvina päinä kuvassa näkyvät henkilöt ovat siinä omana itsenään. Kieltämättä he ovat omana alansa asiantuntijoita, mutta tekeekö se heistä asiantuntijoita muukalaisten kohtaamisessa? Täytyy vastata itse kysymykseen: kukaan maapallon ihmisistä ei ole asiantuntija, sillä emme ole muukalaisia kohdanneet.

Elokuvan yksi monista kysymyksistä on se, miten muukalaiset kohtaavat ihmisen: tulevatko he ystävällismielisinä uteliaisuuttaan moraalisesti korkeimpina olentoina, voidaanko heitä kohdella ihmisinä ja kohtelevatko he meitä tasavertaisina? Vai tulevatko he valloittamaan Maan? Valloittamisesta meillä ihmisillä on kokemusta, aina kun olemme saapuneet uusille alueille, alkuperäisväestö on kärsinyt. Ihmisen ja erityisesti eurooppalaisen ihmisen toiminta ei ole ollut tässä suhteessa kovinkaan moraalista.

Muukalaisten kohtaaminen saattaa johtaa myös terveydellisiin
ongelmiin. muukalaisten bakteerit ja virukset voivat olla
tuhoisia ihmiskunnan keskuudessa ja sama myös toisinpäin.
Näin voi tapahtua etenkin silloin kun ja jos muukalaisilla on
sama geneettinen biologia kuin meillä. Näin ei välttämättä
tarvitse olla mutta se on otettava huomioon kohtaamisessa.
Kuva Bufo Ltd / B-Plan Distribution.
Jos joskus kohtaamme muukalaisia, pitääkö meidän valmistautua puolustamaan itseämme? Tiettävästi ihmiskunnalla ei ole kovinkaan hyviä mahdollisuuksia puolustautua selvästikin (tällä hetkellä) edistyneemmän teknisen kulttuurin edustajia vastaan. Vai riittääkö se, että osoitamme olevamme hankala valloitettava ja valmiina suuriinkin uhrauksiin? Paljon kysymyksiä joihin ei oikein vastausta saa.

Vastausta vaille jää myös ihmiskuntaa mietityttävät kysymykset. On toki luonnollista, että elokuva ei vastauksia anna, sillä emmehän niitä tiedä. Elokuvan muukalaiset (joita elokuvassa ei näytetä) käyvät vain vierailemassa ja aivan yhtä äkkiä kuin he tulivat, he ovat poissa. Ihmiskunta on jälleen yhtä yksin kuin ennen vierailua, mutta jotakin on muuttunut. Nyt tiedämme että maailmankaikkeudessa on muitakin älykkäitä olentoja!

Elokuvan ainoan juonen muodostaa vain muukalaisten saapuminen, sen herättämät kysymykset ja heidän poistumisensa. Puhuvat päät yrittävät vastata tai oikeammin pohtivat erilaisia kysymyksiä mitä me itse olemme, kuinka meidän tulisi suhtautua muukalaisiin ja mitä sitten kun he ovat poistuneet?

Jos itse olet pohtinut muukalaisten kohtaamista, niin elokuva voi antaa sinulle uusia näkökulmia ja lisää pohdittavaa. Kovin elokuvallinen se ei kuitenkaan ole ja se ehkä toimisi paremmin puolta lyhyempänä tv-dokumenttina. Mutta kyllä se kannattaa katsella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti