lauantai 24. lokakuuta 2015

Havaintovinkki: Venuksen, Jupiterin ja Marsin konjunktiot

Venus, Jupiter ja Mars ovat konjuntiossa lähipäivinä. Kuva
Kari A. Kuure.
Parin seuraavan viikon aikana näemme aamuisella itätaivaalla mielenkiintoisen planeettajoukon konjunktiot. Tarkkaan ottaen planeettojen konjunktio tarkoittaa sitä, että kahden kohteen rektaskensio (RA) on sama. Tässä mielessä konjunktio toteutuu Venuksen ja Jupiterin sekä Venuksen ja Marsin kesken. Jupiter ja Mars eivät konjunktoi mutta nekin ovat suhteellisen lyhyen kulmaetäisyyden päässä toisistaan.

Lähipäivinä esiintyvät seuraavat konjunktiot:

25.10. kello 20.03 Venus ja Jupiter
26.10. kello 10.58 Kuu ja Uranus
3.11. kello 1.10 Venus ja Mars
6.11. kello 14.04 Kuu ja Jupiter
7.11. kello 8.24 Kuu ja Mars
7.11. kello 12.48 Kuu ja Venus
11.11. kello 9.49 Kuu ja Merkurius

Vaikka suurin osa konjunktioista tapahtuu sellaiseen aikaan vuorokaudesta, että kohteet eivät ole näkyvissä, erityisesti aamutaivaalla lähekkäin olevat planeetat ja Kuu on näyttäviä. Niitä voi ihastella paljain silmin, kiikareilla tai niistä voi ottaa valokuvia.


Valokuvattaessa kamera pitäisi kiinnittää jalustaan ja käyttää lanka- tai etälaukaisijaa, jolloin vältytään kameran tärähtämiseltä. Jos tällaista lisälaitetta ei ole, laukaisun voi tehdä vitkalaukaisimella esimerkiksi 10 sekunnin viiveellä. Sopivan valotusajan, aukon ja polttovälin löytämiseksi joutuu ottamaan useita kuvia. Kohteet liikkuvat tähtitaivaan pyörimisnopeudella, joten lyhyttä teleobjektiivia käyttäessä ei tarvita varsinaista seurantaa. Jos et ole aikaisemmin koskaan kuvannut tähtitaivasta, niin nyt se on helppo aloittaa ja samalla saa hienoja kuvia omaan arkistoonsa tai vaikkapa Tampereen Ursan Radiantissa tai Ursan Taivaanvahdissa julkaistavaksi.


















2 kommenttia:

  1. Hyvin selkeitä kuvia. Minulla tahtoo olla ongelmana löytää oikeat suunnat, kun tiirailen taivaalle.

    VastaaPoista
  2. Heti tekstin alussa mainitsin, että planeetat ovat "itätaivaalla". Luonnollisesti tarkka suunta riippuu ajankohdasta milloin olet katselemassa tai havaitsemassa: planeetat ovat matalalla horisontin yläpuolella kello 3.30 aikoihin suoraan idässä ja heti aamu kuuden jälkeen kaakossa. Venuksesta ja Jupiterista ei voi erehtyä, sillä ne ovat ehdottomasti heti Kuun jälkeen kirkkaimmat kohteet taivaalla.

    Tähtitaivaan opetteluun ja planeettojen etsimiseen on netistä ladattavissa ilmaiseksi Stellarium-niminen ohjelma. Se yleensä asentuu tietokoneelle suoraan suomenkielisenä, jos lataat sen osoitteesta http://stellarium.org/fi/
    Ohjelman avulla taivaalta löytyy monia muitakin kohteita kunhan tähdistöt ja ilmansuunnat ovat edes auttavasti hallinnassa.

    Aloittelevan tähtiharrastajan havaintovälineiksi omien silmien lisäksi suosittelen kiikaria ja sille sopivaa jalustaa. Kiikari voi aluksi olla se tavallinen lintukiikari (7×50) ja sitten hieman myöhemmin isompi tähtikiikari.

    Kaukoputken hankkimista harrastuksen aluksi en suosittele; sen aika tulee myöhemmin kun tiedät mitkä asiat tähtitaivaalla kiinostavat ja millainen kaukoputki niiden havaitsemiseen soveltuu. Tästä blogista löytyy hyvin paljon asiaa kaukoputkista.

    VastaaPoista