tiistai 3. marraskuuta 2015

Asteroidin 2015 TB145 ohitus oli lähin yli 500 vuoteen

Kuva-animaatio: NAIC-Arecibo/NSF.
Suomessa asteroidi 2015 TB145 Maan ohitus peittyi täysin pilveen. Ursan taivaanvahtiin ei tullut havaintoilmoituksia lainkaan. Tämä on ikävää, sillä ohitus tälle asteroidille oli lähin satoihin vuosiin. Nasan ratalaskelmien mukaan, joka kattaa vuodet 1920 ja 2186 välillä, seuraavaksi lähin ohitus tapahtuu vuonna 2088, jolloin marraskuun 1.päivänä asteroidin ja Maan välinen etäisyys on 8,7 miljoonaa kilometriä.

Asteroidi 2015 TB145 oli hieman suurempi kuin ennakkoon odotettiin, vaikkakin virherajojen sisällä. Ohilennon aikana tehtyjen tutkamittausten perusteella asteroidilla on kokoa noin 600 metriä ja muodoltaan se on hieman venähtänyt pallo. Tutkamittauksia tehtiin käyttämällä Goldstonen ja Green Bankin radioteleskooppeja. Tutkamittausten erotuskyky oli parhaimmillaan vain 2 metrin luokkaa.

Asteroidi pyörähtää itsensä ympäri noin kerran viidessä tunnissa, mikä on suhteellisen nopea tämän kokoiselle asteroidille. Pyörimisnopeus on sen verran suuri, että asteroidin täytyy olla monoliittinen kappale, sillä erilliset, vain gravitaation sitomat osat sinkoutuisivat omille teilleen.

Asteroidi kuuluu Apollo-asteroideihin, eli se ylittää Maan radan jokaisen kierroksensa aikana. Eikä vain Maan, vaan myös kaikkien muiden sisäplaneettojen radat Merkuriuksesta Marsiin tulevat tämän asteroidin ylittämiksi. Radan lähin piste (periheli) on 0,295 au:n ja etäisin piste (apheli) 3,9 au:n etäisyydellä Auringosta. Yhteen kierrokseen kuluu hieman yli 3 vuotta. Asteroidin noin 40 asteen inklinaatio ei vie sitä kovinkaan lähelle muita kuin Maata. Suuresta inklinaatiosta johtuen asteroidia ei ollut havaittu aikaisemmin.

Asteroidin Maanradan ylitys tapahtuu aina näin loka-marraskuun vaihteessa. Tästä syystä asteroidi on saanut useita lempinimiä kuten ”Great Pumpkin” (”Suuri kurpitsa” Jaska Jokunen Halloween-animaation  ”It's the Great Pumpkin, Charlie Brown” mukaan), ”Spooky” (”Karmaiseva”), ”Halloween asteroid” (”Halloween asteroidi”) ja ”Skull Asteroid” (”Pääkallo asteroidi”). Pääkallo asteroidin nimitys johtuu lähinnä asteroidista tehdyn tutkamittauksen paljastettua sen pinnalta pari suurehkoa kraatteria, jotka antavat asteroidille hieman pääkalloa muistuttavan ulkonäön.


Mielenkiintoinen yksityiskohta on asteroidin komeettamaisuus (suuri inklinaatio). Se on mitä ilmeisimmin haihduttanut kaikki jäät lukuisien Auringonkierrosten aikana. Komeettojen tiedetään jättävän radalleen kiertäviä pöly- ja isompienkin kappaleiden vanoja joista syntyvät Maassa nähtävät meteorisateet. Tiettävästi tämä asteroidi ei kuitenkaan ole meteoriparvea synnyttänyt sillä sen radiantti sijaitsisi Eridanuksen (Virta) tähdistön pohjoisosassa. Valvontakamerat eivät ole tallentaneet vuosina 2013 tai 2014 tällaista parvea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti