keskiviikko 10. helmikuuta 2021

Arabiemiraattien Hope-luotain asettui Marsin kiertoradalle

Yhdistyneiden arabiemiraattien ensimmäinen marsluotain Al-Amal (Toivo) on onnistunut ensimmäisessä ja samalla erittäin ratkaisevassa tehtävässään: se asettui Marsia kiertävälle radalle eilen (9.2.2021). 

Al-Amal -marsluotain taiteiljan näkemyksen mukaan. Kuva Arabiemiirikuntien avaruusjärjestö

 

Luotaimen rakettimoottorit käynnistettiin noin 17.30 Suomen aikaa ja poltto kesti 27 minuuttia. Viesti Marsista Maahan kulki 11 minuuttia ja noin 190 miljoona kilometriä, jonka ajan jälkeen saatiin varmistettua jarrutuksen alkaneen. Poltto oli pitkä, sillä luotaimen risteilynopeus (noin 33 km/s) täytyi pudottaa nopeudeksi (noin 5 km/s), jotta asettuminen Marsin kiertoradalle onnistuisi.

Polton pituus oli jännitysmomenttia kohottava tekijä, sillä moottoria ei aikaisemmin ollut käytetty näin pitkään, ainoastaan lyhyisiin ratakorjauksiin lennon aikana. Samalla luotain on Arabiemiraattien avaruusjärjestön ensimmäinen planeettojen välinen luotain, joten teknisen suorituksen onnistuminen oli erittäin tärkeää. Dubaissa ilo olikin ylimmillään, kun uutinen onnistuneesta kiertoradalle asettumisesta julkaistiin. Esimerkiksi Burj Khalifa, tällä hetkellä korkein tornirakennus mitä koskaan on rakennettu, valaistiin punaisilla ja sinisillä laservaloilla muun juhlinnan lisäksi.

Tällä hetkellä Al-Amal -luotain on radalla, jonka alin korkeus on noin 1 000 km ja suurin korkeus noin 50 000 km. Rataa kuitenkin muokataan tulevien viikkojen aikana. Havaintoihin käytettävän radan korkeudet ovat 22 000 km ja 43 000 km, jonka kulkemiseen luotain tulee käyttämään 55 tuntia. Rata on myös 25° kulmassa Marsin ekvaattoritasoon nähden. Lopulliselle radalle tarvitaan vielä ehkä kolme ratakorjausta.

Näin korkeaa rataa ei ole aikaisemmin Marsissa käytetty. Radan etuna on se, että Marsin pinta on havaittavissa, eikä vain pientä kaistaletta siitä. Tällöin esimerkiksi pölymyrskyjen laajuus ja lämpöjakauma saadaan hyvin nopeasti selville ja kartoitettua. Samoin ilmakehän muihin ilmiöihin liittyvät havainnot voidaan tehdä yhdellä kertaa.

Marsin tapahtumia tullaan vielä seuramaan vielä lähipäivinä, sillä Kiinan marsluotain Tianwen-1 yrittää asettua Marsin kiertoradalle vielä tänään ja laskeutumisosa tekee laskeutumisen Marsiin ehkä vasta toukokuussa. NASA luotain, Perseverance, saapuu Marsin ensiviikon torstaina (18.2.2021) ohjataan laskeutumaan suoraan planeetan pinnalle.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti