lauantai 20. helmikuuta 2021

Lisää kuvia Marsista

NASAn Perseverance-luotaimen laskeutuminen Marsiin oli suuri menestys myös medioissa. Laskeutumista on uutisoitu ja kommentoitu laajasti myös sellaisissa tiedotusvälineissä, joissa tavallisesti avaruustutkimukseen liittyvät uutiset ovat korkeintaan pieniä mainintoja sivulla 3. Googlen hakukone löytää hakusanalla ”Perceverance” 122 miljoonaa osumaa, joten luettavaa riittää.

Kuva 1.

 Uusia kuvia on vastaanotettu Marsista jo jonkin verran. Ensimmäinen näistä on itse kulkijan roikkuminen Skycrane:sta nailonköysien varassa vain muutaman metrin korkeudella Marsin pinnasta. Tässä vaiheessa kosketus Marsiin oli vain muutaman sekunnin päässä.

 

Kuva 2.

 Toisessa kuvassa, jossa näkyy Perseverancen pyörä, näkyy taustalla myös Marsin pintaa ja kiviä. Tutkijat kiinnittivät heti huomiota kivissä näkyviin pieniin reikiin tai koloihin. Kivet näyttävät olevan irtokiviä, joten on mahdollista, että ne eivät olekaan aivan alkuperäisellä paikalla, vaan lennähtäneet alueelle jostakin muualta. 

Maapallolla vastaavia reikäisiä kiviä on yleensä tulivuorien läheisyydessä, sillä purkausten aikana laavassa oleva kaasu muodostaa kuplia kiviainekseen ja ne näkyvät sitten kivissä pieninä reikinä tai koloina. Jos kaasua on hyvin runsaasti, kiven keskitiheys voi pudota vettä kevyemmäksi ja tällainen hohkakivi voi kellua vedessä. Marsissa on tulivuoria ei kuitenkaan aivan Jezero-kraatterin läheisyydessä, mutta voimakas purkaus voisi kyllä heitellä kiviä hyvinkin kauas.

 

Kuva 3.

Kolmas kuva on sitten maisemaa laskeutumisalueelta. Kivien pyöreät muodot kiinnittävät huomion, joten alue selvästi on erilainen kuin aikaisemmilla laskeutumispaikoilla. Aikaisemmin on kerrottu alueen olevan joen suistoaluetta, joten merkkejä veden vaikutuksesta on varmasti näkyvissä ja kivien pyöreät muodot eivät olekaan mikään ihme.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti