perjantai 19. helmikuuta 2021

Perseverance laskeutui onnistuneesti

NASAn marskulkija Perseverance teki onnistuneen laskeutumisen Marssiin eilen illalla Suomen aikaa. NASA lähetti laskeutumisen suorana lähetyksenä, jota elävöitti ohjelmassa nähdyt animaatiot tapahtumien etenemisestä. Ohjelman perusteella laskeutuminen onnistui täysin suunnitellusti ja ajallaan.

Perseverance lähetti ensimmäisen kuvansa, joka otettiin etupuolen HazCam:lla. Kuva JPL.
 

Laskeutumisen jälkeen tehtyjen tarkistusten jälkeen se lähetti myös ensimmäiset kuvat (Hazard Cameras) kameroistaan. Kameran linssejä peittää pölysuoja, joka vaikuttaa kuvan laatuun tässä vaiheessa. Jatkossa kuvia saadaan luotaimen muista kameroista, joiden laatu ja erotuskyky ovat aivan toista luokaa.

Matka Marsiin kesti 203 vuorokautta ja matkaa kertyi 472 miljoona kilometriä. Vahvistus onnistuneesta laskeutumisesta vastaanotettiin kello 22.55 Suomena aikaan aivan aikataulun mukaisesti. Laskeutuminen tapahtui suunnitellusti Jezero-kraatteriin, jonka sedimenteistä tutkijat toivovat löytävänsä merkkejä Marsissa mahdollisesti joskus olleesta elämästä. Nämä merkit voisivat olla mikrobien kivettyneitä fossiileja tai vain elämään liitettyä kemiallisia aineita kivien mineraalien joukossa. Joka tapauksessa näitä tutkimuksia joudumme odottamaan ensi vuosikymmenelle, kunnes nyt kairattavat näytteet voidaan tuoda Maahan.

Takapuolen HazCam:lla otettu kuva. Molemmissa kuvissa on linnsisuojukset paikoillaan, jotka heikentävät kuvien laatua. Kuva JPL.

 

 

Tutkimuslaitteistot

Mars Entry, Descent and Landing Instrumentation 2 (MEDLI2) -sensoripaketti keräsi tietoja Marsin ilmakehästä laskeutumisen aikana, ja Terrain-Relative Navigation ohjasi itsenäisesti avaruusalusta viimevaiheen laskeutumisen aikana. Molempien tietojen odotetaan auttavan tulevia miehitettyjä lentoja laskeutumaan turvallisemmin ja suuremmilla hyötykuormilla Marsiin.

Mastcam-Z on kaksi zoomattavaa tiedekameraa Perseverancen kaukokartoitusmasto päässä, ja ne ottavat korkean resoluution värillisiä 3D-panoraamakuvia Marsin maisemasta. Mastossa myös sijaitseva SuperCam käyttää pulssilaseria havaitsemaan kivien ja sedimenttien kemiaa ja sillä on oma mikrofoni, joka auttaa tutkijoita ymmärtämään paremmin kivien ominaisuuksia, mukaan lukien niiden kovuutta.

Kulkijan robottivarren päässä olevalla tornilla sijaitsevat Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry (PIXL) ja Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals (SHERLOC) -laitteet toimivat yhdessä keräämällä tietoja ja ottamalla geologisia lähikuva. PIXL käyttää röntgensädettä ja anturisarjaa kaivamaan kallion alkuaineiden kemiaa. SHERLOCin ultraviolettilaseri ja spektrometri sekä laajakulmainen topografinen anturi toimintoja ja Wide Angle Topographic Sensor for Operations and eNgineering (WATSON) -kameraa varten tutkivat kalliopintoja kartoittamalla tiettyjen mineraalien ja orgaanisten molekyylien läsnäoloa, jotka ovat maapallon elämän hiilipohjaisia ​​rakennuspalikoita.

Kulkijan alustassa on myös kolme tiedeinstrumenttia. Radar Imager for Mars’ Subsurface Experiment (RIMFAX) on ensimmäinen maan läpi tunkeutuva tutka Marsin pinnalla, ja sitä käytetään määrittämään, kuinka Marsin pinnan eri kerrokset muodostuivat ajan myötä. Tiedot voivat auttaa tietä tuleville antureille, jotka etsivät vedenalaista jäätä.

Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE) -teknologiaesittely yrittää myös valmistaa happea ohuesta hiilidioksidi-ilmakehästä. Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA) -instrumentti, jolla on anturit mastossa ja alustassa, antaa avaintietoa Marsin nykyisestä säästä, ilmastosta ja pölystä.

Tällä hetkellä Perseverancen alapintaan kiinnitetty pieni Mars-helikopteri on teknologiaesittely, joka yrittää ensimmäistä moottoroitua, ohjattua lentoa toisella planeetalla.

Projekti-insinöörit ja tutkijat testaavat kaikkia instrumentteja, alijärjestelmiä ja aliohjelmia seuraavan kuukauden tai kahden aikana. Vasta sitten he laskevat helikopterin pinnalle lentotestausvaihetta varten. Onnistumisen jälkeen Preseverance voi lisätä ilmaulottuvuuden Punaisen planeetan tutkimiseen, jossa tulevaisuudessa tällaiset helikopterit toimivat tunnustelijoina tai toimittavat tarvikkeita tuleville astronauteille kaukana tukikohdastaan.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti